Varannan svensk har nya matvanor – så anpassar du glöggminglet så det passar flera

Ny statistik från Magrapporten®, Sveriges största undersökning om maghälsa, visar att varannan svensk bytt matvanor det senaste året. Här kommer tre tips på hur du förenklar inför kommande glöggmingel och julfestligheter.

Det är de yngre kvinnorna i åldersgruppen 25-30 år som är mest ombytliga, där har så många som två av tre ändrat sin kosthållning. Var tredje ung kvinna känner dessutom press från andra över vad de ska äta, och bara 4 av 10 svenskar tycker att det finns acceptans från andra för olika typer av kosthållning.

– Magrapporten® 2019 visar att matpreferenserna ändras ofta, inte minst bland unga kvinnor och det påverkar vad vi kan servera vid olika bjudningar. Därför vill vi tipsa om att det är enkelt att bjuda på sådant som passar flera; mjölk, smör eller grädde kan tex bytas ut mot laktosfritt och för att tillgodose de som föredrar helt växtbaserat finns numera många bra alternativ, säger Anette Björnlund, media- och kommunikationschef på Valio i Sverige.

Tre goda tips för en lugnare jul:

1. Tänk nytt till glöggminglet!
Förhoppningsvis kan du känna mindre press om du bjuder på något som passar fler magar. Till glöggminglet kan till exempel vit chokladmousse gjord på laktosfri kvarg passa.

2. Till julfikat – baka lussebullar som är snälla mot magen
Om du tillhör dem som inte brukar fråga om matpreferenser och vill vara på den säkra sidan kan du baka laktosfria lussebullar alternativt lussebullar på havredryck till julfikat. Om du bakar dem med glutenfritt mjöl passar de såväl gluten- som laktoskänsliga magar.

3. Låt havredrycken ta plats på julbrunchen
Att bjuda på något som fungerar för fler behöver inte vara omständigt eller innebära att julkänslan försvinner. Bjud på risgrynsgröt med havredryck på julbrunchen eller julfrukosten. Genom att göra risgrynsgröten på havredryck istället kommer den att passa fler.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Magnus metod ska skapa nya maträtter

Doktoranden Magnus Westling har skapat en metod för att förbättra maträtter och utveckla recept – med början i råvarornas smakkaraktär.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.