Vet men väljer ändå onyttigt

De vet vad som är nyttigt.
Men väljer ändå onyttigt.
Det handlar om Sveriges unga, enligt Forskarhjälpen.

Att många ungdomar idag äter ohälsosamt är ett faktum. Livsmedelverkets undersökningar visar att hela 94 procent av Sveriges barn och ungdomar äter för lite fullkorn.
Hälften får dessutom i sig för mycket socker. Nobel prize museums projekt Forskarhjälpen visar dock att unga egentligen vet vad som är nyttigt.

Forskare menar att vi bör äta mer fullkorn. Det är bland det viktigaste i matväg vi kan göra för att minska risken för välfärdssjukdomar.
Trots det äter vi mest raffinerade produkter som saknar fullkorn. Barn och ungdomar är den grupp som äter allra sämst.

– Det är nionde året i rad som Forskarhjälpen anordnas och eleverna är en ovärderlig hjälp för forskarna. Vi ser att satsningen inspirerar fler unga till att söka sig till forskarvärlden, säger Anna Johanna Lindqvist Forsberg, projektkoordinator på Forskarhjälpen.

Runt 1 000 elever har fått svara på en enkätundersökning och utföra smaktester på kolhydratrika livsmedel.
– Det spelar ingen roll hur mycket forskning som görs om mat och hälsa om befolkningen inte äter det som rekommenderas. Här får jag unik hjälp av en mycket viktig målgrupp – ungdomar – att identifiera vad de behöver för att göra hälsosamma val, säger Karin Jonsson, forskare på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola.