Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Vi slänger – men med dåligt samvete

Svenskarna skapar 129 kilo matavfall per person och år men de av oss som slänger mat gör det med dåligt samvete.
81 procent av dem som svarar i en ny undersökning säger att de får dåligt samvete när de kastar mat.

16 oktober firades Världslivsmedelsdagen och då konstaterade vi åter hur stort matsvinnet är och hur mycket vi slänger, exempelvis i Sverige.
En tredjedel av svenskarna säger i en ny undersökning att de slänger mat när de ser att bäst före-datumet passerats – men 81 procent av de som slänger har dåligt samvete när de gör det.

Paradox

Samtidigt som det här sker somnar över 800 miljoner människor hungriga varje dag, säger Karl Andersson, vd på Matsmart som har låtit Sifo göra den aktuella undersökningen.
Det är svårt att göra exakta beräkningar men enligt olika källor slängs uppemot en tredjedel av den mat som produceras samtidigt som alltså 800 miljoner människor svälter.
– Det här sker helt i onödan. Vi har en vision om en värld utan matsvinn, och mat som pasta, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmat sig eller passerats, säger Karl Andersson.

129 kilo var

Bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten måste slängas när datumet passerats.
Okunskapen om datummärkningar anses vara en rejält bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. Enligt Naturvårdsverket åstadkommer vi 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige, vilket motsvarar 129 kilo per person.

Så svarade 1 000 svenskar
Sifo frågade 1 000 svenskar mellan 29 maj och 6 juni 2018. Frågorna som ställdes var:

Slänger du mat när du ser att “bäst-före-datum” har passerats?
3 procent svarade: Ja, alltid.
30 procent svarade: Ja, ibland.
45 procent svarade: Nej, sällan.
22 procent svarade: Nej, aldrig.
0 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:

Får du dåligt samvete när du slänger mat?
29 procent svarade: Ja, alltid
52 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
4 procent svarade: Nej, aldrig.


Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans, i många fall varor som annars skulle ha slängs på grund av exempel förpackningsbyten, säsongsvaror eller kort alternativt passerat bäst före-datum.
Under 2017 köpte svenskarna 2 022 ton mat från Matsmart, mat som många gånger annars skulle varit svårsåld i vanliga butiker. Orsakerna varierar, men det beror exempelvis på förpackningsbyten, säsongsvaror, överproduktion samt kort eller passerat bäst före-datum.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch