Vill ha nationell pant på plastpåsar

Hemköp uppmanar regering och riksdag att införa ett nationellt system för pant på plastbärkassar.
– Det skulle på allvar medverka till att öka återanvändningen av kassar samtidigt som det skulle ge ett flöde av återvunnen, ren plast, skriver Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel i en debattartikel.

Hemköp inledde under 2017 ett försök med pant på plastbärkassar i en butik i Stockholm och rullar nu ut försöket till ett antal andra Hemköps-butiker i Sverige.
– Nu hoppas vi att fler butikskedjor och handlare följer vårt exempel, skriver Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel i en debattartikel i Dagens samhälle.

– Plast är idag ett av de vanligaste materialen för förpackningar i dagligvarubutiker, konstaterar hon.
Men bara en liten del materialåtervinns medan resten förbränns och en av anledningarna är att det retursystemet som hanterar plast är undermåligt, enligt Maria Nobel.

Vi har valt att inte vänta på att politiska beslut ska fattas. Istället fortsätter vi att satsa på att ta fram fler förpackningar av förnyelsebara material, satsa på rena plaster och införliva fler produkter i pantsystemet, skriver Maria Nobel och påpekar att problemet är stort.
Enligt Naturvårdsverket köpte svensk handel förra året in 832 miljoner plastbärkassar, i genomsnitt 83 plastbärkassar per person i Sverige.

– För att minska den siffran, uppmanar vi till att plastbärkassar kommer in i pantlagstiftningen och att ett nationellt system för pant på plastbärkassar införs, skriver Nobel som hoppas att fram tills fler butikskedjor och handlare ska följa efter Hemköp.
– Även bra idéer bör återanvändas.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klassikern pappersbaserat förpackad

Klassikern pappersbaserat förpackad

En svensk klassiker i form av Scan falukorv på 800 g-ring, blir nu pappersbaserat förpackat i en innovation från Mondi, istället för i dagens plast.

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar i nytt glassamarbete

Siaglass och Skistar bygger ett nytt samarbete. Det tar sin utgångspunkt i snögubben Valle som finns på Skistars destinationer och som nu blir glass.

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

Så ofta kollar vi svenskar mobilen

En tredjedel svarar ”mer än 50 gånger per dag”, var femte 18-29-åring ”mer än 100 gånger per dag”. Det gäller hur ofta vi svenskar kollar mobilen.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.