Vill stoppa otillbörliga affärsmetoder

Organisationen Kött- och charkföretagen välkomnar en ny lagstiftning mot otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan.
Det handlar om ett EU-direktiv som nu ska implementeras i svensk lagt.
Det välkomnas av köttbranschen.

Ett EU-direktiv som under 2019 grundligt utretts ska nu in i Sveriges lagstiftning. Det handlar om otillbörliga affärsmetoder inom livsmedelskedjan.
Konkurrensverket slog larm om att sådana affärsmetoder förekommer även i Sverige i en utredning 2018 och frågan har uppmärksammats både i Sverige och inom EU.

I en enkät som Kött- och charkföretagen (KCF) genomförde hösten 2017 bland sina medlemsföretag tillsammans med Livsmedelsföretagen uppgav 93 procent av kött- och charkföretagen att de upplevde att de blivit utsatta för otillbörliga affärsmetoder.
Motsvarande siffra i hela livsmedelsindustrin var 82 procent. Två tredjedelar uppgav också att det blivit vanligare de tre senaste åren. Totalt svarade 120 företag.

– Vi har under lång tid sett en affärskultur utvecklas där stora och starka kunder tvingar på leverantörer orimliga affärsvillkor. Våra undersökningar visar också att dessa förekommer i högre utsträckning mot våra medlemmar än bland livsmedelsföretag generellt. Den nya lagstiftningen måste säkerställa att dessa försvinner, annars kommer inte målen i livsmedelsstrategin att nås, säger Magnus Därth, vd KCF.

Organisationen välkomnar särskilt utredarens förslag att tillämpa lagstiftningen på alla aktörer och produkter i livsmedelskedjan. Det ger schyssta villkor för alla och gör lagstiftningen både enkel och transparent, menar man.

– Vi anser också att vissa affärsvillkor behöver diskuteras mer. Med större skiftningar i olika råvarupriser till följd av en ökad sårbarhet globalt, såväl för väderskiftningar som djursjukdomar, är det rimligt att också adressera det faktum att överenskomna prisökningar inte får genomslag direkt i dagligvaruhandeln. Det är en systematisk förflyttning av ekonomisk risk bakåt i kedjan som också är otillbörlig, säger Magnus Därth.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna är på väg att investera i ett nytt företag. Det handlar om ett köp av en tysk jätte och rör sig enligt media om en ny miljardaffär för Klarna.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.