”Det är ganska rart”, säger Peter Stormare. ”Det” är när jag talar om ungdomens Algerie för 15 kronor på krogen om man tog en ostmacka för 4 kronor till. Nu ska han själv stå både för drickat och så småningom för maten. Välkommen till Stormare Bryggeri.
Det är inte debut i mat- och dryckbranschen. Det är tredje inhoppet. Om man så vill. Om man betraktar perioden när han introducerade Brago-kexen för Ingmar Bergman som det första. Bergman blev närmast beroende av kexen, gick upp åtta kilo i vikt och förbannade Stormare.
Och om man betraktar besöken hos författaren Helmer Grundström på Svartensgatan i Stockholm där han tog med Silverrom och groggvirke, två liter Grappo, när han knackade på, som det andra.
Men matematiken håller inte. Tredje inhoppet måste väl vara låten ”Dallerpölsa och småfåglar” med egna bandet ”Blonde from Fargo”.
Fjärde bandet till mat och dryck för Peter Stormare som ringer från Kalifornien den här kvällen.
– Är du på Åland nu, frågar han.
Yes, säger jag. Ålands hav strax utanför fönstret, lugnt nu men annars är det höststormarnas tid, du vet när du börjar spänna fast lastbilarna på bildäck på färjan.
