Melleruds & Årets kock Desirée Jaks dukar fram en alla tiders Pilsner Pairing. Det handlar om nya smakupplevelser och tre fräscha kombinationer av mat och pilsner.

Med en nyligen säkrad mästartitel inom professionell matlagning, kavlar Desirée Jaks återigen upp ärmarna och lanserar ett nytt begrepp tillsammans med Melleruds – Pilsner Pairing. Att kombinera mat och vin har länge varit en tradition, men nu vill Melleruds och Desirée sprida kunskap om hur mat och pilsner kan komplettera varandra och lyfta smakupplevelsen. Med inspiration från hennes vinnarrätter i Årets Kock, har Desirée skapat tre Pilsnersnacks som lägger grunden för en perfekt Pilsner Pairing.

Kombinationer

Där kombineras allt från små tilltugg och förrätter till salta snacks och smöriga efterrätter med ett väl anpassat vin som balanserar smakerna och skapar en minnesvärd måltid.
Mängder av tips och knep för att lära sig att kombinera mat och vin finns att tillgå och är idag en vanligt förekommande hobby för många svenskar.

Melleruds och Desirée Jaks vill tillsammans sprida kunskap kring Pilsner Pairing

Intresset för att kombinera, eller pairing ökar nu även i ölets värld och allt fler väljer idag att medvetet balansera ölets smakpalett med tilltänkt mat. Men trots ett ökande intresse, finns det idag inga befästa riktlinjer för hur pilsner och mat kombineras bäst.

Vill ändra på

Detta vill Melleruds ändra på, och tillsammans med Desirée Jaks vill de sprida kunskap om hur mat och pilsner kan komplettera varandra och lyfta smakupplevelsen.

– Vi ser ett ökande intresse bland konsumenter för hur kombinationen av pilsner och mat kan lyfta smakupplevelsen till nya höjder. Därför är vi stolta över att tillsammans med Desirée dela vår expertis och bjuda på en smakfull Pilsner Pairing. Genom att öka medvetenheten om hur mat och dryck samverkar har vi möjlighet att fortsätta utveckla den svenska gastronomin och skapa ännu fler fantastiska mat- och pilsnerupplevelser, säger Maria Berggren, produktchef för Melleruds.

–  Det är så spännande hur välkomponerad dryck och mat kan förhöja en smakupplevelse och skapa en minnesvärd måltid. Som kock är det något jag arbetar med varje dag. Historiskt sett har vi ofta druckit pilsner till street food men nu är det hög tid att fortsätta bredda vyn och mer medvetet kombinera pilsner med fler kök, säger Desirée Jaks.

Årets kock Desirée Jaks
Årets kock Desirée Jaks | Foto Pressbild

”Bikinitoast” med rentartar och krämig guldklimp – Melleruds utmärkta pilsner

Bikinitoasten har en påtaglig sälta, med en djup krämighet från osten, rostade toner från brödet och en tydlig pepparsmak från dijonsenapen.

Alla dessa smaker kombineras med fördel med en välbalanserad beska i Melleruds utmärkta pilsner.

Bikinitoastens fylliga smaker möter pilsnerns fyllighet och skapar tillsammans en välkomponerad Pilsner Pairing.

Pilsner Pairing med Spendrups

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter & riven pepparrot – Melleruds alkoholfria pilsner

Chipsdippen har en krämig textur med sälta från forell-rommen och en mild örtsmak.

Melleruds alkoholfria pilsner har en frisk smak med låg sötma och medelhög beska som lättar upp tyngden i dippen och skapar ett välbalanserat pilsnersnack.

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter – Melleruds paradpilsner

Tarten har en fyllig smördeg med en genomgående umamismak och en påtaglig sötma från svampen.

För att lyfta rätten till nya höjder behövs den höga beskan från Melleruds paradpilsner.

Tillsammans balanserar pilsnerns beska med tartens smörighet och skapar en Pilsner Pairing värd att minnas.

Dryckerna

Melleruds paradpilsner
Välbalanserad och fyllig med maltig smak och markerad beska. Inslag av rostat bröd, sirap, apelsinskal, knäck och örter.
Passar till smakrika maträtter av fläsk, fågel eller nötkött, gärna grillat. 100 % ekologisk.

Smakpalett: hög beska och fyllighet. Låg sötma.

Melleruds utmärkta pilsner
Fyllig smak av malt med utsökt beska, inslag av knäckebröd, honung och citrusskal.
Passar utmärkt till grillade och stekta rätter av ljust kött, fisk och fågel eller som sällskapsdryck. 100 % ekologisk.

Smakpalett: medelhög beska och fyllighet. Låg sötma. 

Melleruds alkoholfria pilsner
Finstämd doft av malt och toner av blommig humle. Smaken är fyllig med en delikat beska och oväntat mycket karaktär.
Passar till grillade och stekta maträtter av ljust kött, fisk och fågel eller som sällskapsdryck. 100 % ekologisk.

Smakpalett: medelhög beska och fyllighet. Låg sötma.