Chefsekonom sågar SD:s drivmedelsförslag

Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen | Foto Pressbild
Sverigedemokraterna vill dieseln billigare och menar att sänkt skatt och slopad reduktionsplikt sänker matpriserna. ”Nej”, säger experter om påståendet.

Det är branschorganet dagenslogistik.se som skriver om SD:s partiledare Jimmie Åkesson som i Sveriges radios partiledarutfrågning sade att transporterna orsakar stigande livsmedelspriser och att sänkt drivmedelsskatt skulle göra maten billigare.

Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal tvivlar på förslaget.
– Visst driver de svenska drivmedelskostnaderna priserna på livsmedel men det är inte det som skaver mest, det förklarar en ganska ringa del av prisökningen, säger han till Dagens logistik.

– Höga råvarupriser står för 40-45 procent av de svenska livsmedelsföretagens omsättning, och är således den absolut största och viktigaste kostnadsposten. Arbetskraftskostnader, i Sverige och utomlands, står för i genomsnitt ca 14 procent. De övriga dryga 35 procenten av livsmedelspriset står förpackningar, transporter och energi för, konstaterar Eckerdal.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil