Dramatiska säljtapp – 2020 ett mardrömsår

Dramatiska säljtapp – 2020 ett mardrömsår
Foto: Mostphotos
Nu är det färdigräknat. Det hjälpte inte. 2020 kan bara karaktäriseras som ett mardrömsår för modehandeln i Sverige – inklusive julhandeln.

Nu är det färdigräknat. Det hjälpte inte. 2020 kan bara karaktäriseras som ett mardrömsår för modehandeln i Sverige – inklusive julhandeln.

Det är i stilindex från Svensk handel som de brutala siffrorna redovisas och det handlar om ett dramatiskt försäljningstapp i julhandeln för kläder och skor som gjorde att 2020 i sin helhet platsar som ”mardrömsår för modehandeln” i rullorna.

Stilindex från Svensk Handel visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 32,2 procent i december jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 44,1 procent under månaden.
Ackumulerat för hela 2020 innebär det ett minus på 19,5 procent på kläder och 32,4 för skor.

– Försäljningstappen i modehandeln fortsatte under den oerhört viktiga julperioden. För vissa kompenserar e-handeln för en del av tappen, siffrorna för den fysiska butikshandeln är än mer illavarslande. Vi är djupt oroade över situationen, konstaterar Svensk handels näringspolitiske chef Mats Hedenström.

– Det är viktigt att komma ihåg att julen är årets viktigaste försäljningsperiod och stora nedgångar i december är än mer kännbara än under året i övrigt. För många modehandlare är en lyckad julhandel skillnaden mellan svarta och röda siffror. Inställda fester, hemarbete och en avrådan från att besöka butiker gjorde 2020 till ett mardrömsår för modehandeln, sammanfattar Mats Hedenström.

– Vi befinner oss för tionde månaden i coronapandemin och många handlare kämpar för sin överlevnad. Hittills har 20 000 jobb gått förlorade i den svenska handeln och om inte kraftfulla stödåtgärder kommer på plats riskerar ännu fler att förlora jobbet. När staten på olika sätt begränsar våra medlemmars möjligheter att sälja måste staten också kompensera de drabbade företagen, avslutar Hedenström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil