Varnar för välkänd potatisskadegörare

Varnar för välkänd potatisskadegörare
Foto: Sofie Persson / Jordbruksverket
Larver av karantänskadegöraren koloradoskalbagge har nu upptäckts i ett skånskt potatisfält. Nu uppmanas potatisodlare där att vara extra vaksamma.

Larver av karantänskadegöraren koloradoskalbagge har nu upptäckts i ett skånskt potatisfält. Nu uppmanas potatisodlare där att vara extra vaksamma.

Det är i nordöstra Skåne, i trakterna av Kristianstad, som koloradoskalbaggens larver upptäckts på några plantor i ett ekologiskt fält, skriver jordbruksaktuellt.se.
Koloradoskalbaggen är klassad som karantänskadegörare i Skåne, Blekinge, Gotland, Halland och Kalmar län och därför anmäls upptäckter som denna till Jordbruksverket.
Verket uppmanar nu alla i regionen som odlar potatis att hålla kontroll i sina odlingar.

Det har i perioder varit larm om förekomst av koloradoskalbaggar Sverige men något större utbrott i potatisodlingar i Sverige har inte skett sedan början av 1980-talet.
Nu tror man att rent teoretiskt gör nuvarande sydsvenska klimat att skalbaggen kan etablera sig och med högre temperaturer utifrån klimatförändringar ökar risken för en permanent etablering.

− Det är dock viktigt att komma ihåg att det i dagsläget finns effektiva bekämpningsmetoder i både konventionell och ekologisk odling och skadegöraren har ännu inte etablerat sig permanent i våra grannländer, säger Jordbruksverkets enhetschef Thorsten Pedersen till ja.se.
– Jag vill också understryka att den som hittar koloradoskalbaggar i sin odling inte har gjort något fel, det är en ren slump att det råkat landa något individ i just den odlingen, tillägger han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

En riktigt het aktie

Mitt i debatten och kritiken kring de snabbt stigande matpriserna tar Axfood plats bland Swedbanks favoritaktier. En bra investering, menar banken.

”Proteinskiftet har stannat av”

Proteinskiftet har stannat av, vego backar och växtbaserat ifrågasätts på sina håll med ny styrka. På ”Next Veg” hos Orkla Foods letade man orsaker.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil