Enklare regler kan sänka matpriser

Arkivbild MostPhotos
Enklare regler och smidigare administration kan bidra till att sänka priset på matvaror och livsmedel i svenska butiker.

Svenska livsmedelspriser i butik har inte ökat snabbare än EU-snittet, även om vi haft en kraftig försvagning av kronan och ökade tillverkningskostnader för svenska livsmedel.

Det visar en ny rapport av ansedde nationalekonomen Stefan Fölster, som även lyfter hur regleringar och avgifter har gett prisökningar.

Rapporten från Fölster heter ”Varför livsmedelspriser har stigit och hur de kan sänkas” och har gjorts på uppdrag av Svensk dagligvaruhandel.

I rapporten konstaterar Fölster bland annat att regelverk bidrar till onödigt höga prisnivåer.

– Regleringar och avgifter som enligt utvärderingar är onödiga eller kontraproduktiva har smugits sig på under de goda åren. De har höjt livsmedelspriser väsentligt – och regering och riksdag kan skruva tillbaka dessa för att motverka inflationen. Det är där bollen ligger, säger Stefan Fölster.

– Antalet regleringar, avgifter, tillstånd och tillsyner en livsmedelsbutik måste hantera ökar för varje år som går. Det driver administration, mantimmar och kostnader, vilket Fölster lyfter på ett tydligt sätt i sin rapport, säger Svensk dagligvaruhandels vd Karin Brynell i en kommentar.

– Vi vet att regeringen är på gång att tillsätta ett regelförenklingsråd som ska arbeta för att minska regelkrånglet, i denna rapport ser vi tydligt hur stort det behovet är, tillägger Brynell.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil