Ica-banken tipsar om bolåneräntan

Ica-banken tipsar om bolåneräntan
Magnus Hjelmér. Foto: Ica-banken
Ica-banken lägger fram en ny rapport där man pekar på att många missar att förhandla bolåneräntan vilket kan innebär att de förlorar tusenlappar.

Ica-banken lägger fram en ny rapport där man pekar på att många missar att förhandla bolåneräntan vilket kan innebär att de förlorar tusenlappar.

Nu publicerar Ica-banken den tredje delen av rapporten Pengakollen, som undersöker svenskarnas vardagsekonomiska utmaningar kopplat till bolån.
Undersökningen visar att många missar chansen till en bättre bolåneränta, något som kan bero på osäkerheter och okunskap om bolån bland svenskarna.

Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér analyserar resultaten och ger handfasta tips på hur man kan bli bättre på att förhandla.
Rapporten visar att nära en tredjedel (31 procent) av alla svarande endast förhandlar om sin bolåneränta vartannat eller vart tredje år. Endast 14 procent gör det varje år.

– Att endast 14 procent förhandlar om sin ränta varje år är skrämmande eftersom det innebär att väldigt många går miste om chansen att kunna spara in tusentals kronor varje år, säger Magnus Hjelmér.
– Boendekostnaden är en av våra största privatekonomiska utgifter och även små förändringar gör stor skillnad på lång sikt. Därför måste fler komma igång med att förhandla mer frekvent, tillägger Hjelmér.

Enligt Sifo-undersökningen tycker dessutom 33 procent av de svarande att det är jobbigt att förhandla om sin bolåneränta och 40 procent att de är dåliga på det.

Att det kan handla om kunskapsluckor styrks av att 20 procent av de svarande gärna vill att en expert förhandlar om deras bolån och att 29 procent helst vill slippa förhandlingen helt och hållet.

– Får många välja skulle de nog avsäga sig ränteförhandlingen helt. Om fler haft mer kunskap och större intresse för ekonomi hade troligtvis många upplevt ett bättre självförtroende i att förhandla. Att låta någon annan sköta förhandlingen skulle kunna vara ett alternativ men risken finns att det leder till extra kostnader. Jag rekommenderar alltid att man själv sätter sig in i förhandlingen eftersom de ekonomiska vinningarna vanligtvis är störst då, avslutar Magnus Hjelmér.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil