Silver för tunnbrödsbok

Anki Berg och Marcus Bodin har skapat Tunnbrödsboken. | Foto:Johan Gunséus
En bok om tunnbröd, kan det vara något? Absolut, eftersom svenska ”Tunnbrödet – en läcker historia” fått en meriterande internationell silvermedalj.

Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” har erövrat en silvermedalj i internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand awards. Boken är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin samt finansierad och gjord i samarbete med Polarbrödsgruppen.

Den aktuella tävlingen lockar årligen böcker från fler än 200 länder vilka tävlar i mer än 80 kategorier.
– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärk­samheten, säger bokens huvudförfattare Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia gavs ut i maj 2019 och är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Det är det första verket som beskriver Sveriges tunnbrödstradition, från Karesuando i norr till Malmö i söder.

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok. Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet, säger Edouard Cointreau som grundade Gourmand awards 1995.

I november förra året utsågs tunnbrödsboken till svensk segrare i kategorin Food heritage och nu knep den även andraplatsen internationellt i konkurrens med böcker från 14 andra länder.

– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om tidigare. Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext och det blir intressant för många, säger Anki Berg.

Tunnbrödet – en läcker historia har tagits fram med stöd av Polarbröd och har även blivit en försäljningsframgång. Därför planeras nu en andraupplaga.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil