EU-förslag hotar Sveriges pantsystem

Arkivbild MostPhotos
Ett EU-förslag om att införa ett enhetligt "återanvändningssystem" kan omkullkasta det svenska pantsystemet. Många är oroade över de påstådda negativa konsekvenserna för miljön och svenska dryckesproducenter.

Sverige står inför en potentiell förändring av sitt väl etablerade pantsystem efter ett EU-förslag som syftar till att minska användningen av engångsförpackningar och därmed minska påverkan på miljön och klimatet. Det föreslagna EU-systemet strävar efter att skapa en enhetlig modell för ”återanvändningssystem” inom hela EU. Detta har väckt oro och kritik bland de som förespråkar det nuvarande svenska pantsystemet.

Många är starkt kritiska till EU:s förslag och hävdar att en övergång till det nya systemet skulle vara skadligt för miljön och även påverka svenska dryckesproducenter negativt. Debattartiklar i Svenska Dagbladet lyfter fram att en återgång till glasflaskor och backar skulle underminera de betydande investeringar som gjorts i det moderna svenska pantsystemet.

Sofie Eliasson Morsink och Björn Hellman från Livsmedelsföretagen påpekar att svenska dryckesproducenter har investerat betydande summor för att utveckla det nuvarande pantsystemet. De betonar att EU:s förslag, trots att det diskuterar miljövänliga alternativ, kan få förödande konsekvenser för Sveriges nuvarande system.

Framtiden för det svenska pantsystemet är osäker, och för närvarande väntar man på resultaten av förhandlingarna mellan rådet och parlamentet om EU-förslaget. Diskussionen kring detta ämne är komplex och involverar både miljö- och näringslivsperspektiv, vilket gör det till en viktig och pågående debatt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil