Så får du julmat att hålla längre

Arkivbild MostPhotos
Priset på julmat stiger. Nu kommer expertråden om hur du får julmaten att hålla längre och vara fräsch in på mellandagarna.

Den oberoende sajten Matpriskollen rapporterar att årets julkasse kostar 4 146 kronor, vilket är rekorddyrt.
Men med smarta köksprodukter och hsumorsknep kan julmaten hålla sig fräsch längre och hållbarheten förlängas så att familjer slipper kasta dyrköpt mat, skriver företaget Ecoloc som arbetar mot matsvinn.

Matpriskollen har kollat på 100 klassiker som finns med på julbordet och sett en kraftig prisökning. Årets julkasse kostar 4 146 kronor medan den för två år sedan kostade 3465 kronor.
Pengar i sjön om överbliven mat sedan kastas. För Varje år slänger en barnfamilj på fyra personer mat för uppemot 6 000 kronor, enligt Livsmedelsverket

– Många familjer kämpar för att få ihop till julmaten och en barnfamilj på fyra personer slänger mat för 6 000 kronor varje år. Mat som till största delen hade kunnat ätas. När maten är så dyr gäller det att ta tillvara på den på bästa sätt, säger Johan Tingsborg på företaget Ecoloc som jobbar för minskat matsvinn.

– Genom att vakuumförpacka maten eller använda innovationer som belyser maten med ett bakteriedödande UV-ljus kan hållbarheten förlängas ytterligare. Det är när maten kontamineras av luft eller att vi rör vid den som nedbrytningen påskyndas, säger Johan Tingsborg.

Ett hushåll på fyra personer kan spara över 4 000 kronor varje år genom att använda EcoLoc, en svenskutvecklad köksprodukt som belyser maten med ett UV-ljus. Produkten gör att matens hållbarhet förlängs med flera 100 procent, så att julmaten håller sig fräsch under mellandagarna, skriver man.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil