”Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut”

Michael Grahn, chefsekonom hos Danske Bank | Foto Pressbild/MostPhotos
Svensk ekonom står emot inflationskrisen betydligt bättre än väntat – men nu varnas för fallande bostadspriser och stigande arbetslöshet senare i år.

– Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut, säger Michael Grahn, chefsekonom hos Danske Bank, till SvD.

Ny statistik visar att BNP i princip stod still april jämfört med april 2022, istället för att sjunka som man befarade.
Utvecklingen är betydligt bättre än vad många bedömare spådde så sent som för några månader sedan.

Många befarade då att inflation, räntehöjningar, lägre bostadspriser och fallande börser skulle leda till en recession, det vill säga två kvartal av minskad produktion. Men så har det inte blivit.

Michael Grahn förklarar den positiva överraskningen med att svenska företag fortsätter att gå bra.
– Näringslivet går oerhört starkt, säger Michael Grahn.

Detaljhandeln går visserligen knackigt, men tjänstesektorn går starkt – precis som industrin.
– Svensk nettoexport av varor går som tåget. Vi är nästan uppe på samma rekordnivåer som vi var för femton år sedan, säger Michael Grahn.

Dessutom fortsätter företagen att öka sina investeringar, påpekar han hos SvD.
– Allt utanför bostadsbyggandet fortsätter att tuffa uppåt.

Sett över det senaste året har dock konsumtionen stått och stampat, framför allt på grund av detaljhandeln som har minskat med runt 10 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

David von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil