Färre svenskar säger sig ha magproblem nu

Färre svenskar säger sig ha magproblem nu
Pandemin har lett till att färre har magproblem, enligt en ny undersökning. Foto: Pressbild Valio
Enligt Magrapporten från Valio har det senaste året påverkat de svarandes hälsa i så motto att färre idag säger sig ha problem med magen.

Enligt Magrapporten från Valio har det senaste året påverkat de svarandes hälsa i så motto att färre idag säger sig ha problem med magen.

Det senaste året har haft inverkan på svenskarnas maghälsa – andelen svenskar med magproblem har minskat. En av orsakerna är bland annat minskad stress, vilket i sin tur kan vara en konsekvens av pandemin.
Dessa slutsatser kommer från Valio som genomfört en undersökning där samtidigt fler av de svarande som har magproblem säger att dessa blivit mer frekventa.

En tredjedel av de som svarat i Magrapporten säger att de upplevt problem med magen det senaste året, vilket är en minskning med 10 procentenheter från 2019.
Jämfört med tidigare undersökningar är andelen nu på samma nivåer som 2017 efter en topp 2019 när närmare hälften hade magproblem.
Det är framför allt de unga kvinnorna som inte upplever problem med magen i samma utsträckning som förut, anser Valio.

– Samtidigt som stress är den vanligaste orsaken till magproblem, ser vi att fler stressar mindre. Det är positivt ur ett folkhälsoperspektiv. Samtidigt oroar det att så många inte gör någonting åt sina magproblem. För många finns det enkla åtgärder för att känna balans i magen. Att kartlägga vad magen gillar och inte gillar är ett effektivt sätt, säger Robert Brummer, professor vid Örebro universitet.
– Man kan ha tillfällig laktosintolerans på grund av en infektion eller ett annat stressmoment, och då kan man mildra sina besvär med laktosfria produkter. Oavsett är det viktigt att äta regelbundet och hälsosamt och inte skippa frukosten.

Läs mer om Magrapporten i nästa magasin, Butikstrender 5/2021.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil