Nonchalanta kunder problem

Phubbing, ett växande fenomen. | Illustration av Prakaisak Rojprasert
Nonchalanta kunder som ignorerar kassapersonalen är ett växande problem. Det handlar om ”phubbing” och nu ska fenomenet undersökas ytterligare.

Engelska begreppet ”phubbing” står för det beteende som går ut på att en person eller flera är helt uppslukade av sina smarta telefoner istället för att kommunicera reguljärt med andra fysiskt närvarande personer.
Beteendet blir alltmer frekvent och inte bara i fikarummet och på restaurangen utan även i allt högre grad i butiken, närmare bestämt när kunden ska betala.
För kassapersonal i butiker och stormarknader har det blivit ett växande arbetsmiljö att känna sig nonchalerad och ignorerad av kunder som betalar utan ens ett ögonkast eller ett ord till den personal du har bakom disken i kassalinjen eller vid utgångskassan.

Nicklas Salomonsson, biträdande professor i företagsekonomi vid högskolan i Borås, har tillsammans med Markus Fellesson, docent vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, undersökt hur phubbing påverkar arbetsmiljön för de som är anställda i butikskassor.

En majoritet av de som svarat – 2 940 handelsanställda har lämnat svar – säger att phubbing är ganska eller mycket vanligt.
Tidigare forskning på området har visat att phubbing kan ha en negativ inverkan på relationer och att fenomenet hotar grundläggande behov.
Nu går forskningen vidare för att kartlägga men även för att hitta lösningar.

Läs mer om fenomenet phubbing i magasinet, Butikstrender 7/2020. Prenumerera här.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil