Corona höjer kaffepriset

Priset på kaffe på den globala marknaden har stigit 20 procent.
Priset på kaffe på den globala marknaden har stigit 20 procent sedan februari i spåren av coronaviruset och experter spår att det kan fortsätta uppåt.

Danske banks lantbruksexpert Emma Frödå tror att risken finns för fortsatt höjda kaffepriser.
– Sedan februari har priset på arabicabönan stigit med 20 procent på den globala marknaden. Jämfört med de globala priserna på kaffebönor för ett år sedan så verkar priset stabiliserats på en ny nivå, skriver Frödå i ett inlägg på Danske banks placeringssajt Nextconomy.

Kaffe handlas dessutom i dollar och det gör uppgången i pris än mer kännbar för svenskarna eftersom kronan försvagats mot dollarn. Just nu sinar dessutom de globala lagren av kaffebönor. Orsaken är att stora företag köper upp kaffe för att säkra tillgången framöver.

I coronatider är det även osäkert hur mycket kaffe som kommer att tillföras marknaden.
– Det råder viss osäkerhet om det finns tillgång till arbetskraft i tid för att ta hand om årets skörd. Hela värdekedjan inklusive logistik och rosterier måste fungera för att produktionen ska leverera, påpekar Emma Frödå.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil