Corona höjer kaffepriset

Priset på kaffe på den globala marknaden har stigit 20 procent.
Priset på kaffe på den globala marknaden har stigit 20 procent sedan februari i spåren av coronaviruset och experter spår att det kan fortsätta uppåt.

Danske banks lantbruksexpert Emma Frödå tror att risken finns för fortsatt höjda kaffepriser.
– Sedan februari har priset på arabicabönan stigit med 20 procent på den globala marknaden. Jämfört med de globala priserna på kaffebönor för ett år sedan så verkar priset stabiliserats på en ny nivå, skriver Frödå i ett inlägg på Danske banks placeringssajt Nextconomy.

Kaffe handlas dessutom i dollar och det gör uppgången i pris än mer kännbar för svenskarna eftersom kronan försvagats mot dollarn. Just nu sinar dessutom de globala lagren av kaffebönor. Orsaken är att stora företag köper upp kaffe för att säkra tillgången framöver.

I coronatider är det även osäkert hur mycket kaffe som kommer att tillföras marknaden.
– Det råder viss osäkerhet om det finns tillgång till arbetskraft i tid för att ta hand om årets skörd. Hela värdekedjan inklusive logistik och rosterier måste fungera för att produktionen ska leverera, påpekar Emma Frödå.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Änglamark pasta byter till papp

Änglamark pasta byter till papp. Alla förpackningar byts ut och besparingen blir enligt Coop 300 ton plast per år.

20 år sedan Lidl öppnade i Sverige

25 september var det exakt 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Idag har kedjan 205 butiker från Trelleborg till Boden.

Inredningsföretag köper studio

Butiksinredningsföretaget Nitton93 köper Studio Johansson Bergvall som under lång tid arbetat med utveckling av bland annat Icanders för Ica Sverige.

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil