Få e-handlare följer riktlinjer för rea

Oscar Hagman | Foto Pressbild
Bara var tredje e-handlare följer de riktlinjer Konsumentverket dragit upp, när det gäller hur man hanterar rea och reavaror prismässigt.

I dessa tider då jippot Black Friday står för dörren är hanteringen av reapriser i centrum.

Konsumentverket påpekar att man även som e-handlare måste redovisa sina prissänkningar i förhållande till det lägsta priset de 30 senaste dagarna och alltså inte i förhållande till ordinarie pris.

När Prisjakt tittade på hur Sveriges 50 ledande e-handlare hanterade detta var resultatet tydligt. Endast 14 av 50 skriver ut att referenspriset är det lägsta priset de senaste 30 dagarna, övriga bryter mot reglerna.

– Under den nya lagen förutsätts det att referenspriset är det lägsta pris butiken erbjudit de senaste 30 dagarna. Dock är det fortsatt otydligt för konsumenter vilka butiker som uppmärksammat lagen och följer den. För mig känns det tryggare när butiker följer Konsumentverkets senaste rekommendation om att skriva ut att det är 30-dagarspriset de refererar till, säger Oscar Hagman, analytiker på Prisjakt, i en kommentar.

I dag presenterar 34 procent av e-handlarna referenspriset som överstruket vid en rea.

Det överstrukna priset ska alltså vara det tidigare lägsta priset de senaste 30 dagarna, men det framgår inte i de allra flesta fallen.

Det innebär att konsumenterna alltjämt får göra en hel del av jämförelserna själva, för att försäkra sig om att de får den bästa dealen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil