Nu ska matsvinn bli standardiserat av ISO

Nu ska matsvinn bli standardiserat av ISO
Foto: Mostphotos
Standardiseringsorganet ISO bildar en grupp som ska jobba med att ta fram en standard för matsvinn, viket ses som ”ett viktigt genombrott”.

Standardiseringsorganet ISO bildar en grupp som ska jobba med att ta fram en standard för matsvinn, viket ses som ”ett viktigt genombrott”.

Det globala standardiseringsorganet ISO har beslutat att bilda en grupp som jobbar med att ta fram en standard för matsvinn.
Varje år slängs enligt FN mer än 500 miljoner ton mat. Den nya kommittén ses därför som ett viktigt genombrott, skriver Svenska institutet för standarder, SIS, i en pressrelease.

Nu är det klart att ISO bildar en ny så kallad subcommittee som ska arbeta uteslutande med matsvinn.
Efter en omröstning som genomförts de senaste veckorna är det nu klart att kommittén ska bildas.

Det innebär konkret att ISO ska ta fram globala standarder som definierar och underlättar arbetet mot matsvinn. På SIS hälsas beskedet med entusiasm:
– En ISO-standard är ett globalt verktyg som gör det möjligt att kontrollera och mäta matsvinn utifrån principer som experter från hela världen enas om, säger Lorena Olivares, projektledare hos SIS.

Kommitténs uppdrag blir att ta fram standarder som skapar tydliga spelregler för alla aktörer i frågan. Standardiseringen ger en tydlig ram och systematik i att mäta och verifiera arbetet.
– Det är inte bara aktörerna i matkedjan som har nytta av det här utan även till exempel de som jobbar med opinionsbildning och vill skapa förändringar på samhällsnivå. En tydlig standard gör att vi alla pratar om samma sak. Då blir det lättare att ta fram lösningar, säger Lorena Olivares.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Hemköp Jakobsberg nyinvigt och igång

Nu har Hemköp Jakobsberg öppnat på nytt. Det sker efter en omfattande modernisering. Under tiden har man fått vara i tillfälliga lokaler.

Årets julsnaps äldst i världen

I år lanseras nationalsnapsen Vasa 1628 som årets julsnaps, en snaps som faktiskt kan göra anspråk på att vara världens äldsta sprit.

Dags att inviga nya Hemköp Stadshagen

Nu är det dags för invigning av Hemköp Stadshagen. På onsdag, 29 n9vember, öppnar man butiken, alldeles intill tunnelbanan i Stadshagen.

Tre av fyra ska minska julköpen

Tre av fyra svarande i en ny undersökning säger att de ska dra ned på julklappsköpen detta år. Många slopar julklappar till andra vuxna helt.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil