Kaffepriset kan fortsätta stiga

Kaffepriset kan fortsätta stiga
Foto: Mostphotos
Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Under juli månad steg kaffepriset i Sverige tio procent i jämförelse med juni 2021. Därmed bidrog också prishöjningarna på kaffe till månadsförändringen i svensk inflation, enligt SCB.
Priset för ”vår” sorts kaffeböna, Arabica, nådde nyligen ett pris över 2 dollar pundet, vilket är den högsta prisnivån på sju år.

Prisstegringarna beror dels på det extremväder som i sommar drabbat Brasilien, världens största kaffeproducent, men även den fortsatt höga efterfrågan på varan.
Köldknäppen som drabbade Brasilien var den värsta på mer än 25 år och kom dessutom efter en extrem torka.

Det sammantagna resultatet av utvecklingen är att kaffekonsumtionen globalt kommer att vara högre än produktion och det är första gången på ett antal år.
Det i sin tur driver naturligtvis upp priserna rejält och den stora prisökning vi såg i Sverige i juli kommer att följas av en fortsatt sådan under hösten, enligt experter.

– Jag har aldrig sett något som har varit lika dramatiskt som det här, sa nyligen Max Copestake, chef på Marex Spectrons kaffemäklare i USA, om prisökningarna till den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil