Kaffepriset kan fortsätta stiga

Kaffepriset kan fortsätta stiga
Foto: Mostphotos
Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Under juli månad steg kaffepriset i Sverige tio procent i jämförelse med juni 2021. Därmed bidrog också prishöjningarna på kaffe till månadsförändringen i svensk inflation, enligt SCB.
Priset för ”vår” sorts kaffeböna, Arabica, nådde nyligen ett pris över 2 dollar pundet, vilket är den högsta prisnivån på sju år.

Prisstegringarna beror dels på det extremväder som i sommar drabbat Brasilien, världens största kaffeproducent, men även den fortsatt höga efterfrågan på varan.
Köldknäppen som drabbade Brasilien var den värsta på mer än 25 år och kom dessutom efter en extrem torka.

Det sammantagna resultatet av utvecklingen är att kaffekonsumtionen globalt kommer att vara högre än produktion och det är första gången på ett antal år.
Det i sin tur driver naturligtvis upp priserna rejält och den stora prisökning vi såg i Sverige i juli kommer att följas av en fortsatt sådan under hösten, enligt experter.

– Jag har aldrig sett något som har varit lika dramatiskt som det här, sa nyligen Max Copestake, chef på Marex Spectrons kaffemäklare i USA, om prisökningarna till den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil