Kaffepriset kan fortsätta stiga

Kaffepriset kan fortsätta stiga
Foto: Mostphotos
Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Kaffepriset har som bekant stigit kraftigt och nu flaggar ekonomer och branschexperter för att det kan fortsätta att stiga under hösten.

Under juli månad steg kaffepriset i Sverige tio procent i jämförelse med juni 2021. Därmed bidrog också prishöjningarna på kaffe till månadsförändringen i svensk inflation, enligt SCB.
Priset för ”vår” sorts kaffeböna, Arabica, nådde nyligen ett pris över 2 dollar pundet, vilket är den högsta prisnivån på sju år.

Prisstegringarna beror dels på det extremväder som i sommar drabbat Brasilien, världens största kaffeproducent, men även den fortsatt höga efterfrågan på varan.
Köldknäppen som drabbade Brasilien var den värsta på mer än 25 år och kom dessutom efter en extrem torka.

Det sammantagna resultatet av utvecklingen är att kaffekonsumtionen globalt kommer att vara högre än produktion och det är första gången på ett antal år.
Det i sin tur driver naturligtvis upp priserna rejält och den stora prisökning vi såg i Sverige i juli kommer att följas av en fortsatt sådan under hösten, enligt experter.

– Jag har aldrig sett något som har varit lika dramatiskt som det här, sa nyligen Max Copestake, chef på Marex Spectrons kaffemäklare i USA, om prisökningarna till den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil