”Otillbörliga metoder ska inte förekomma”

”Otillbörliga metoder ska inte förekomma”
Jörgen Friman, vd för DLF. Foto: DLF
DLF, Dagligvaruleverantörers förbund, välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag mot otillbörliga handelsmetoder, EU-direktivet UTP.

DLF, Dagligvaruleverantörers förbund, välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag mot otillbörliga handelsmetoder, EU-direktivet UTP.

I fredags överlämnade regeringen sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga metoder i livsmedelskedjan till lagrådet för synpunkter.
Förslaget är i linje med utredarens förslag och innebär en förenklad rak implementering, istället för direktivets byråkratiska modell med en ”omsättnings­trappa”, skriver DLF i sin pressrelease där man även påpekar att i förslaget undantas köpare (butiker och restauranger) med en omsättning understigande 2 miljoner euro från lagstiftningen.

– Vi välkomnar att regeringen avser att lägga fram ett förslag för riksdagen om en lag som ska stävja otillbörliga handelsmetoder och att lagen inte innehåller någon omsättningstrappa. Otillbörliga handelsmetoder ska inte förekomma oavsett storlek på företag, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Häromdagen gick Svensk handel genom vd Karin Johansson till hårt angrepp mot regeringens förslag.
Svensk handel anser att regeringen helt missat grundtanken i det ursprungliga initiativet från EU.

EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan, det så kallade UTP-direktivet, syftar till att förbjuda ett antal affärsmetoder som anses förekomma ofta i dagligvarubranschen.
Exempel på metoder som lagstiftningen nu förbjuder är kredit­tider längre än 30 dagar, ensidigt ändrade villkor i ingångna avtal, hot om att vidta kommersiella repressalier samt användande eller röjande av företagshemligheter, sammanfattar DLF i sin pressrelease.

Lagrådet ska nu gå igenom förslaget och se om lagförslaget är kompatibelt med svensk lagstiftning i övrigt och fyller de andra krav som kan ställas.
Sedan kommer en proposition att föreläggas riksdagen med tidtabellen att lagen ska kunna träda i kraft 1 november i år.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil