Nordea-expert ser en inflationstopp

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson | Foto Pressbild
Inflationen fortsätter att vara hög under en längre tid framöver men Nordeas chefsanalytiker säger sig se att vi närmar oss en möjlig inflationstopp.

När bensinpriset under tisdag denna vecka sjönk till en nivå under 20 kronor var det första gången under fem månader.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson säger till nyhetsbyrån Direkt att drivmedelspriserna påverkats av Opecs beslut att under sommaren öka utbudet av olja på marknaden.

Enligt Isaksson finns det samtidigt andra tecken som tyder på att pristrycket kring oljan har nått sin topp.
– Vi börjar få tidiga indikationer på att toppen i inflationen kanske kan skönjas. Men samtidigt ska man komma ihåg att inflationen är hög och den kommer också att vara fortsatt hög i närtid, vilket gör att Riksbanken är fortsatt rejält stressade, säger Isaksson till nyhetsbyrån.

Priserna på andra råvaror har också sjunkit och det kan innebära att inflationstrycket så småningom lättar.
– Det syns fler och fler tecken på att den globala ekonomin går in i en lugnare fas, och då krävs det helt enkelt mindre olja till exporter och produktion och så vidare. Vi kan bli mer och mer trygga i vår bedömning att inflationen faktiskt faller tillbaka så småningom. Givet den utveckling vi ser nu så ökar sannolikheten för att inflationen blir betydligt lägre om ett år, jämfört med i dag, anser Torbjörn Isaksson. Osäkerheten gäller sådant som Europas energisituation och läget kring den ryska gasen.
– Energipriserna föll visserligen i juli, och ganska mycket också, 10 procent. Terminspriset på el för hösten och vintern har däremot skenat. Terminspriserna är också volatila och hoppar och far mellan veckor, men just nu är de väldigt höga och det drar åt andra hållet vad gäller inflationen, säger Nordeas expert till nyhetsbyrån. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Nu når Coop snart inte lika långt norrut

Det är Coops nordligaste butik – men inte länge till. Ett kommunalt nej till en utbyggnad gör att man istället väljer att lägga ned butiken i Katterjåkk.

Skörden väntas öka Rekordskörd av raps

Årets spannmålsskörd väntas bli elva procent högre än förra året och när det gäller skörden av oljeväxter blir årets skörd 2000-talets största.

H&M:s nya jättelager Satsar stort i Polen

75 000 kvadratmeter och två våningar handlar det om när H&M nu byggt ut sitt befintliga distributionscenter i polska Stryków för att möta efterfrågan.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil