850 000 paket gräddfil går åt i midsommar

850 000 paket gräddfil går åt i midsommar
Vackert dukat när en av årets stora mathelger, midsommar, landar hos oss. Foto: Pressbild Arla
Tre gånger mer än vanligt. Det handlar om gräddfil och midsommar. Bortemot 850 000 paket gräddfil går åt till sill och annat under helgen.

Tre gånger mer än vanligt. Det handlar om gräddfil och midsommar. Bortemot 850 000 paket gräddfil går åt till sill och annat under helgen.

I närmare 70 år har gräddfilen haft en naturlig plats på midsommarbordet tillsammans med färskpotatis, sill, smör och ost, skriver Arla och bevisar snabbt saken.
– Att svenskarna gärna firar med gräddfil blir tydligt då Arla under veckan som leder fram till midsommar säljer runt 850 000 paket, vilket motsvarar en ökning på närmare 300 procent jämfört med en vanlig vecka, konstaterar man i en pressrelease.

Sedan Arla lanserade sin gräddfil sommaren 1952, då den första förädlade mjölkprodukten i Arlas sortiment, har den kommit att ta en naturlig plats på midsommarbordet tillsammans med sådant som färskpotatis, sill, smör och ost.
På Arlas mejerier Kallhäll och Linköping ökar produktionen av varan med närmare 300 procent under veckan.

– En vanlig vecka producerar vi på mejeriet i Stockholm omkring 270 000 paket 3 dl gräddfil, den siffran ökar till 800 000 inför midsommar. Då får alla hugga i lite extra och ta några helgskift för att vi ska hinna få fram de extra volymerna och säkra att ingen står utan gräddfil, säger Jörgen Thunholm, mejerichef Stockholm/Sundsvall hos Arla.

På mejeriet i Linköping tillverkas 5 dl-förpackningarna och de ökar från ungefär 40 000 paket i veckan till 50 000 paket i veckan.
Totalt rör det sig om en produktion på Kallhäll och Linköpings mejeri om närmare 300 000 liter gräddfil som svenskarna vill ha till sin sill.

I år firar utseendet på gräddfilen 30 år. Det var nämligen 1991 som den fick sitt klassiska utseende med de vågformade linjerna, till skillnad från andra Arlaprodukter som har antingen lodräta eller vågräta linjer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Änglamark pasta byter till papp

Änglamark pasta byter till papp. Alla förpackningar byts ut och besparingen blir enligt Coop 300 ton plast per år.

20 år sedan Lidl öppnade i Sverige

25 september var det exakt 20 år sedan Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Idag har kedjan 205 butiker från Trelleborg till Boden.

Inredningsföretag köper studio

Butiksinredningsföretaget Nitton93 köper Studio Johansson Bergvall som under lång tid arbetat med utveckling av bland annat Icanders för Ica Sverige.

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil