Pandemins julmat speglad i ny rapport

Foto MostPhotos
Det är inte länge sedan, men känns redan så. Nu får vi hjälp. Den första forskningsrapporten om svenska pandemijulens julmat har kommit.

Take away-jul, färdiga julmatkassar och nya sorters julbord. Julen 2020, mitt i pandemin, blev på många sätt en lite annorlunda historia, bland annat vad gäller maten. Här är svenskars vittnesmål från coronajulen, enligt forskning från SLU.

För att dokumentera en pandemipåverkad julgemenskap utlyste måltidshistorikern Richard Tellström vid SLU ett upprop där svenskar inbjöds att berätta hur de firade julen 2020, med särskilt fokus på julmåltiden.

Hans slutsats är att svenskarnas jul 2020 på vissa sätt var ungefär densamma som förut, till exempel när det handlar om behovet av att utföra traditioner ihop med släktingar och önskan om att vara delaktig i ett slags historisk kontinuitet. 
Dock blev julen rent praktiskt ofta annorlunda.Här är några exempel på nymodigheter julen 2020, vad gäller samvaro och mat:
* Många firade utejul – man träffades i trädgårdar, parker och på balkonger
* En del hade digital jul och sågs via videolänk
* En del hade take-away-jul med hämtmat och catering

* Andra beställde färdiga julmatkassar, delikatesslådor och mat från reko-ringar
* Det syntes ett slags sökande efter julmåltidens kärna i form av färre varianter, nya format, nya tolkningar och nya julmatsansvariga personer.

Läs mer om rapporten i Butikstrender 11/2022

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil