Pandemins julmat speglad i ny rapport

Foto MostPhotos
Det är inte länge sedan, men känns redan så. Nu får vi hjälp. Den första forskningsrapporten om svenska pandemijulens julmat har kommit.

Take away-jul, färdiga julmatkassar och nya sorters julbord. Julen 2020, mitt i pandemin, blev på många sätt en lite annorlunda historia, bland annat vad gäller maten. Här är svenskars vittnesmål från coronajulen, enligt forskning från SLU.

För att dokumentera en pandemipåverkad julgemenskap utlyste måltidshistorikern Richard Tellström vid SLU ett upprop där svenskar inbjöds att berätta hur de firade julen 2020, med särskilt fokus på julmåltiden.

Hans slutsats är att svenskarnas jul 2020 på vissa sätt var ungefär densamma som förut, till exempel när det handlar om behovet av att utföra traditioner ihop med släktingar och önskan om att vara delaktig i ett slags historisk kontinuitet. 
Dock blev julen rent praktiskt ofta annorlunda.Här är några exempel på nymodigheter julen 2020, vad gäller samvaro och mat:
* Många firade utejul – man träffades i trädgårdar, parker och på balkonger
* En del hade digital jul och sågs via videolänk
* En del hade take-away-jul med hämtmat och catering

* Andra beställde färdiga julmatkassar, delikatesslådor och mat från reko-ringar
* Det syntes ett slags sökande efter julmåltidens kärna i form av färre varianter, nya format, nya tolkningar och nya julmatsansvariga personer.

Läs mer om rapporten i Butikstrender 11/2022

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sänker priserna på Matriket-produkter

Under mars erbjuder Lidl 20% rabatt på alla Matriket-produkter för att främja svensk matkonsumtion och öka medvetenheten om produkternas höga kvalitet.

Salladsnyheter värmer upp våren

Picadeli svarar på kundernas önskemål och introducerar fyra nya smaker till sina salladsbarer i vår. Från krämig pestodressing till solgul morot, det finns något för alla.

Tele2 säljs till franska ägare

Tele2 byter ägare när Kinnevik överlåter sin andel till Freya Investissement, kontrollerat av Iliad. Affären värderas till 13 miljarder kronor.

Tareq Taylor som Drömgäst

En ny undersökning avslöjar svenskarnas pastaätarmönster och myter om italiensk matlagning, med önskan om att dela en måltid med Tareq Taylor.

Renewcell ansöker om konkurs

Renewcell, specialiserat på klädåtervinning, ansöker om konkurs efter misslyckad finansiering för sin strategiska översyn, meddelar bolagets styrelseordförande.

Unionen stämmer Apotea

Fackförbundet Unionen har stämt Apotea i Arbetsdomstolen och kräver 300 000 kronor i skadestånd för påstådd överträdelse av arbetsmiljölagen. Unionen begär även att detta mål behandlas tillsammans med en tidigare rättslig tvist.

Så stora blev bonusarna

Axfoods avgående vd Klas Balkow tilldelas för andra året i rad en nästan maximal bonus på 4,8 miljoner kronor. Nina Jönsson toppade dock denna.

Nya öden för Picards lokaler

Efter Picards konkurs i januari pågår nu en utförsäljning av de sista matvarorna från butikerna. Konkursförvaltaren Lars Lundberg avslöjar att flera parter visar intresse för att ta över de gamla lokalerna.

Tonvis kokain bland bananer

I ett dramatiskt beslag har brittisk polis avslöjat vad som tros vara ett av de största kokainfynden i Storbritanniens historia. Den 8 februari upptäcktes inte mindre än 5,7 ton kokain gömda i en container med bananer vid Southampton hamn.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil