Fågelinfluensa Sprider Oro

Arkivbild MostPhotos
Fågelinfluensaviruset, HPAI H5N1, har påträffats hos pälssälar och sjöelefanter nära Antarktis, enligt forskare. Detta väcker bekymmer då sjukdomen tidigare orsakat massdöd bland fåglar världen över.

Forskare har bekräftat att fågelinfluensa har identifierats bland pälssälar och sjöelefanter på Sydgeorgien, en subantarktisk ö i Sydatlanten. Upptäckten väckte först misstankar när antarktislabb dött på Bird Island i oktober. Fågelinfluensa, särskilt den högpatogena typen H5N1, utgör ett allvarligt hot mot vilda djurpopulationer. Viruset har tidigare resulterat i omfattande fågeldöd över hela världen och är nu en påtaglig fara för sälar i Antarktisregionen.

Brittiska forskare undersökte området och fann den högpatogena H5N1-varianten av fågelinfluensa hos sjöelefanter och pälssälar. Denna upptäckt har satt igång en oroande signal om potentiell smittspridning bland vilda djur. Enligt Marco Falchieri från den brittiska myndigheten Apha verkar sjöelefanter vara mer påverkade av fågelinfluensaviruset jämfört med pälssälar på Sydgeorgien. Detta understryker komplexiteten och de potentiella konsekvenserna av smittan.

Risk för Mutation till Däggdjur
Forskarna uttrycker oro för möjlig riktad mutation av viruset till däggdjur. Även om det inte observerats i de nuvarande proverna, betonar Falchieri vikten av fortsatt övervakning för att förhindra eventuell övergång av viruset till andra arter. Uppdagandet på Sydgeorgien belyser vikten av att samordna insatser för att skydda hälsan hos vilda djurpopulationer. Forskare och miljömyndigheter överväger nu strategier för att minimera risken för ytterligare smittspridning i regionen.

Fågelinfluensa hos sälar i Antarktis är en påminnelse om behovet av internationellt samarbete för att övervaka och hantera sjukdomsutbrott och dess potentiella konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil