[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

Fågelinfluensa Sprider Oro

Arkivbild MostPhotos
Fågelinfluensaviruset, HPAI H5N1, har påträffats hos pälssälar och sjöelefanter nära Antarktis, enligt forskare. Detta väcker bekymmer då sjukdomen tidigare orsakat massdöd bland fåglar världen över.

Forskare har bekräftat att fågelinfluensa har identifierats bland pälssälar och sjöelefanter på Sydgeorgien, en subantarktisk ö i Sydatlanten. Upptäckten väckte först misstankar när antarktislabb dött på Bird Island i oktober. Fågelinfluensa, särskilt den högpatogena typen H5N1, utgör ett allvarligt hot mot vilda djurpopulationer. Viruset har tidigare resulterat i omfattande fågeldöd över hela världen och är nu en påtaglig fara för sälar i Antarktisregionen.

Brittiska forskare undersökte området och fann den högpatogena H5N1-varianten av fågelinfluensa hos sjöelefanter och pälssälar. Denna upptäckt har satt igång en oroande signal om potentiell smittspridning bland vilda djur. Enligt Marco Falchieri från den brittiska myndigheten Apha verkar sjöelefanter vara mer påverkade av fågelinfluensaviruset jämfört med pälssälar på Sydgeorgien. Detta understryker komplexiteten och de potentiella konsekvenserna av smittan.

Risk för Mutation till Däggdjur
Forskarna uttrycker oro för möjlig riktad mutation av viruset till däggdjur. Även om det inte observerats i de nuvarande proverna, betonar Falchieri vikten av fortsatt övervakning för att förhindra eventuell övergång av viruset till andra arter. Uppdagandet på Sydgeorgien belyser vikten av att samordna insatser för att skydda hälsan hos vilda djurpopulationer. Forskare och miljömyndigheter överväger nu strategier för att minimera risken för ytterligare smittspridning i regionen.

Fågelinfluensa hos sälar i Antarktis är en påminnelse om behovet av internationellt samarbete för att övervaka och hantera sjukdomsutbrott och dess potentiella konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil