Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

Vill riva upp plastpåseskatt

Mats Hedenström, Svensk handel, tillhör dem som kräver att plastpåseskatten rivs upp. | Foto: Svensk handel
Svensk handel vill att skatten på plastpåsar rivs upp och hänvisar till nya siffror från Naturvårdsverket – men verket ger inte handeln helt rätt.

Svensk handel tillhör de organisationer som var emot den nya skatten på plastkassar och plastpåsar. Argumentet för skatten var att vi ska minska förbrukningen radikalt och att vi genom skatten ska ha lättare att nå EU:s mål om minskad användning till år 2025.

Idag kräver Svensk handel att den nya lagen, som kom 1 maj, ska rivas upp och det med hänvisning till Naturvårdsverket.
– Nya siffror från Naturvårdsverket visar att svenskarnas plastpåseanvändning, tvärt om mot vad som redovisats tidigare, redan år 2017 låg under EU:s mål. Svensk handel kräver att regeringen river upp skatten omedelbart, skriver organisationen idag.

– Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken. Finansmarknadsminister Per Bolund måste ge ett svar på hur detta kunnat gå till, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk handel.

De nya siffror man hänvisar till kommer från Naturvårdsverket som nu säger att svenskens snittanvändning av plastkassar år 2017 låg på 83 påsar per person och år, 2018 på 77 och för 2019 på 74.
Därmed uppfyller Sverige EU:s delmål för 2019 på 90 påsar per person och år.

Men Naturvårdsverket påpekar samtidigt att det endast är det första delmålet är nått för Sveriges del men att ”takten” behöver öka om vi ska nå vad som fortfarande nästan är en halvering från nuvarande nivå till år 2025.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.