Sämre framtidstro trots julhandelstider

Sofia Larsen vd för Svensk handel | Foto Pressbild/MostPhotos
Butikshandlarnas framtidsförväntningar sjunker trots stundande jultider, meddelar Svensk handel i sin handelsbarometer för december.

Julhandel till trots fortsätter de pessimistiska vindarna att blåsa kallt inom stora delar av handeln. 
Framtidstron är på den lägsta nivån sedan andra kvartalet 2020, då pandemin höll handeln i ett järngrepp, enligt Svensk handels handelsbarometer för december.

Det är nionde månaden i rad som framtidsindikatorerna inom samtliga segment befinner sig under det neutrala värdet 100. Det innebär att handlarna inom detaljhandeln, e-handeln och partihandeln fortsatt ser negativt på kommande tre månader utifrån försäljning, antalet anställda och lönsamhet.

– Handeln är en bransch mitt i stormens öga. Att framtidsutsikterna befinner sig på nästan samma nivå som under pandemins värsta faser och ser att antalet varsel inom handeln fortsätter att öka, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel.

E-handeln står för månadens ljusglimt där framtidstron ökade med 3,6 enheter, vilket resulterar i ett indikatorvärde på 85,4. 
En förklaring är den extraskjuts som Black Friday medförde. 

Framtidsutsikterna för kommande tre månader är dock fortsatt negativa. Jämfört med föregående år har framtidsindikatorn för E-handeln minskat med hela 29,8 enheter.

– Det har varit ett tufft år för stora delar av e-handeln. Det är förstås glädjande att Black Friday medfört en viss uppgång och vi hoppas nu att detta momentum kvarstår under hela julhandeln så att vi förhoppningsvis får se positiva siffror även i januari månads mätning, säger Sofia Larsen.

Den dystra trenden för partihandeln håller fortsatt i sig. Med en minskning på 3,6 enheter landar Indikatorvärdet i december på 74,3. Det är det lägsta värde som någonsin observerats sedan mätningen startade i januari 2021. 
Partihandeln drabbas hårt av det försämrade ekonomiska läget och de höjda elpriserna.

– Vi är kritiska till att det fortfarande är tyst från regeringen i frågan kring när elpriskompensation kommer att betalas ut. Det är en brinnande fråga för många av våra medlemmar i elprisområde 3 och 4, och som kan vara skillnaden mellan om man kan fortsätta driva sitt handelsföretag eller måste bomma igen, avslutar Sofia Larsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil