Sämre framtidstro trots julhandelstider

Sofia Larsen vd för Svensk handel | Foto Pressbild/MostPhotos
Butikshandlarnas framtidsförväntningar sjunker trots stundande jultider, meddelar Svensk handel i sin handelsbarometer för december.

Julhandel till trots fortsätter de pessimistiska vindarna att blåsa kallt inom stora delar av handeln. 
Framtidstron är på den lägsta nivån sedan andra kvartalet 2020, då pandemin höll handeln i ett järngrepp, enligt Svensk handels handelsbarometer för december.

Det är nionde månaden i rad som framtidsindikatorerna inom samtliga segment befinner sig under det neutrala värdet 100. Det innebär att handlarna inom detaljhandeln, e-handeln och partihandeln fortsatt ser negativt på kommande tre månader utifrån försäljning, antalet anställda och lönsamhet.

– Handeln är en bransch mitt i stormens öga. Att framtidsutsikterna befinner sig på nästan samma nivå som under pandemins värsta faser och ser att antalet varsel inom handeln fortsätter att öka, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel.

E-handeln står för månadens ljusglimt där framtidstron ökade med 3,6 enheter, vilket resulterar i ett indikatorvärde på 85,4. 
En förklaring är den extraskjuts som Black Friday medförde. 

Framtidsutsikterna för kommande tre månader är dock fortsatt negativa. Jämfört med föregående år har framtidsindikatorn för E-handeln minskat med hela 29,8 enheter.

– Det har varit ett tufft år för stora delar av e-handeln. Det är förstås glädjande att Black Friday medfört en viss uppgång och vi hoppas nu att detta momentum kvarstår under hela julhandeln så att vi förhoppningsvis får se positiva siffror även i januari månads mätning, säger Sofia Larsen.

Den dystra trenden för partihandeln håller fortsatt i sig. Med en minskning på 3,6 enheter landar Indikatorvärdet i december på 74,3. Det är det lägsta värde som någonsin observerats sedan mätningen startade i januari 2021. 
Partihandeln drabbas hårt av det försämrade ekonomiska läget och de höjda elpriserna.

– Vi är kritiska till att det fortfarande är tyst från regeringen i frågan kring när elpriskompensation kommer att betalas ut. Det är en brinnande fråga för många av våra medlemmar i elprisområde 3 och 4, och som kan vara skillnaden mellan om man kan fortsätta driva sitt handelsföretag eller måste bomma igen, avslutar Sofia Larsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil