Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Svårt hinna laga nyttig mat

Det är viktigt att vi äter bra – och lika välkänt att våra problem med övervikt och fetma ökar. En av orsakerna till att många har svårt att göra något åt detta är att de inte hinner laga nyttig mat, enligt en ny undersökning.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 51 procent av svenskarna i åldern 18-64 år problem med fetma eller övervikt.
I en ny undersökning från Greenfood säger många av de som svarat att det är svårt att hinna laga nyttig mat.

Träning och matlagning är två viktiga aspekter när det gäller vikten. Men en knapp majoritet av de 1 024 som svarat i undersökningen säger sig ha svårt att hinna laga den nyttiga maten.

– Vi måste göra det enklare för svenskarna att äta nyttigt, även när tiden är en bristvara. Det finns gott om hälsosamma genvägar idag, utbudet av färdigskurna grönsaker, skurna frukter och färdigpackade sallader är stort, säger Greenfoods kommunikationschef Lisa Isakson.

– Ska vi lyckas vända trenden måste vi visa svenskarna att det inte är krångligt att laga nyttig mat. Vi i branschen måste utveckla dessa kategorier så att det alltid är enkelt, gott och lättillgängligt att konsumera nyttig mat, anser Lisa Isakson.

Undersökningen visar också att när de som svarat inte hinner laga nyttiga måltider, ersätter de dessa främst med fryst mat eller hämtmat som pizza och kebab. Tio procent av de svararnde uppger att de helt hoppar över måltiden.

Mer från undersökningen

  • När de svaranede inte hinner laga nyttig mat ersätter de maten med fryst mat (29 procent), pizza & kebab (25 procent), annan hämtmat som sushi eller thai (20 procent), nyttig snabbmat från exempelvis en salladsbar (15 procent)
  • Undersökningen visar också att middagen är den måltid som de svarande upplever är svårast att hinna laga. Allra värst är det för hushåll med små barn hemma, där uppger 76 procent av de svarande med små barn att middagen är svårast att hinna laga.
  • Unga mellan 18-29 år uppger att de har svårast att hinna laga nyttigt. Där instämmer 67 procent delvis eller helt i påståendet.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Nytt pris på Dagligvarugalan

Årets arbetsgivare. Det blir det nya priset när nästa upplaga av Dagligvarugalan genomförs. Priset delas ut av Youbber, rekryteringsföretaget som

Sex butiksrån i Kalmar län

Under en treveckors-period har sex livsmedelsbutiker i Kalmar län utsatts för Brutala rånare agerar mot flera Coop-butiker. I samtliga fall

Livsmedelsindustrin på plus

Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning ökar förtroendet för livsmedelsindustrin. 89 procent av de 1 011 svarande i en undersökning har stort förtroende

Prisad för Black Friday-motstånd

Erikshjälpen ger i år utmärkelsen ”Sveriges second hand-profil” till Henning Gillberg, vd för Repamera. Gillberg får priset för sitt arbete

Paul Svensson hyllad igen

Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han

Hon ska leda Hemköp på nätet

Fabiola Wikström blir ny chef för Hemköps e-handel. Wikström har arbetat med e-handel mer än tio år och kommer närmast

Spendrups letar goda idéer

Tusen goda idéer? Exakt. Det är vad Spendrups vill ha. Det handlar om hållbarhet och bryggeriet ta nu hjälp av

Plockar bort kaustiksoda

Coop Värmland plockar bort kaustiksoda ur butikshyllorna. Orsaken är en trend där ungdomar använder kaustiksodan för att göra hemmagjorda bomber

KRAV rekryterar pressansvarig

KRAV har rekryterat Carina Johansson som pressansvarig kommunikatör, med särskilt fokus på pressarbete och opinionsbildning. Hon kommer närmast från forskningsinstitutet

Rekordlåg nivå av campylobacter

Färska siffror visar en rekordlåg nivå av campuylobakter i svenska kycklingflockar, enligt Svensk fågel. Det uträknade medeltalet för 2019 års

Var fjärde ny vara vegansk

Försäljningen av köttfritt i Storbritannien fortsätter att öka kraftigt. 23 procent av alla nya brittiska livsmedelsprodukter 2019 var veganska och

Åhléns digitaliserar kvitton

Först Ica och Jula. Nu Åhléns. Det handlar om digitala kvitton och avtal med Kivra. Under våren lanseras samarbetet som

Ica stänger Göteborgs-butik

I slutet av februari stänger Ica Supermarket i Rosenlund i Göteborg för gott. Butiken öppnade så sent som 2013 men

Sälj Ica och Axfood

Har du aktier i Axfood eller i Ica-gruppen? Sälj dem i så fall. Rådet kommer från Nordea som under tisdagen

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch