Svårt hinna laga nyttig mat

Det är viktigt att vi äter bra – och lika välkänt att våra problem med övervikt och fetma ökar. En av orsakerna till att många har svårt att göra något åt detta är att de inte hinner laga nyttig mat, enligt en ny undersökning.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 51 procent av svenskarna i åldern 18-64 år problem med fetma eller övervikt.
I en ny undersökning från Greenfood säger många av de som svarat att det är svårt att hinna laga nyttig mat.

Träning och matlagning är två viktiga aspekter när det gäller vikten. Men en knapp majoritet av de 1 024 som svarat i undersökningen säger sig ha svårt att hinna laga den nyttiga maten.

– Vi måste göra det enklare för svenskarna att äta nyttigt, även när tiden är en bristvara. Det finns gott om hälsosamma genvägar idag, utbudet av färdigskurna grönsaker, skurna frukter och färdigpackade sallader är stort, säger Greenfoods kommunikationschef Lisa Isakson.

– Ska vi lyckas vända trenden måste vi visa svenskarna att det inte är krångligt att laga nyttig mat. Vi i branschen måste utveckla dessa kategorier så att det alltid är enkelt, gott och lättillgängligt att konsumera nyttig mat, anser Lisa Isakson.

Undersökningen visar också att när de som svarat inte hinner laga nyttiga måltider, ersätter de dessa främst med fryst mat eller hämtmat som pizza och kebab. Tio procent av de svararnde uppger att de helt hoppar över måltiden.

Mer från undersökningen

  • När de svaranede inte hinner laga nyttig mat ersätter de maten med fryst mat (29 procent), pizza & kebab (25 procent), annan hämtmat som sushi eller thai (20 procent), nyttig snabbmat från exempelvis en salladsbar (15 procent)
  • Undersökningen visar också att middagen är den måltid som de svarande upplever är svårast att hinna laga. Allra värst är det för hushåll med små barn hemma, där uppger 76 procent av de svarande med små barn att middagen är svårast att hinna laga.
  • Unga mellan 18-29 år uppger att de har svårast att hinna laga nyttigt. Där instämmer 67 procent delvis eller helt i påståendet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil