Vill lyfta värdet av lokal honung

Foto MostPhotos
Svenska bin och Biodlingsföretagarna vill lyfta värdet av lokal honung och få fler att välja produkter från svenska biodlare i sommar.

Svenska bin och Biodlingsföretagarna arbetar för att bevara värdet av lokalproducerad honung och uppmärksamma dess betydelse för hållbarhet och pollinering.
I ett nyhetsbrev från Svenska bin konstaterar de att situationen för svenska biodlare är tuff i sommar:

”Denna sommar står mycket på spel både för bönder och biodlare. Priset på svensk honung är i botten och många biodlare står med stora osålda lager samtidigt som importen av honung med oklart ursprung ökar. När vår inhemska biodling minskar hotas i förlängningen även pollineringen av viktiga grödor och vår livsmedelsförsörjning sviktar”

– Honung producerad i Sverige ska på burken märkas enligt de regler som Livsmedelsverket tagit fram. Här ska bland annat framgå att honungen kommer från Sverige, säger Helena Ring Johansson, ordförande i Biodlingsföretagarna, i ett pressmeddelande.

Enligt Jordbruksverket har pollineringen från bin ett ekonomiskt värde mellan 315–641 miljoner kronor per år.
”En burk honung är så mycket mer än en vara – det är en viktig motor i svensk livsmedelsproduktion”, konstaterar företrädarna.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil