Barnarbete bakom många livsmedel

Fotograf: Fairtrade Sverige

Det finns risk för barnarbete bakom produktionen av många livsmedel som säljs i svenska butiker, hävdar Fairtrade Sverige idag.

Var fjärde svensk tror att det är ovanligt med barnarbete i produktionen av livsmedel som säljs i svenska butiker. Men bakom populära varor som kaffe, choklad, och ris finns en stor risk att barn så unga som fem år har bidragit i produktionen, skriver Fairtrade.

– Vi spenderar mångmiljardbelopp på dessa varor. Det behövs en ökad kunskap om riskerna bakom våra livsmedel, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige. Förra året spenderade svenskarna 5,8 miljarder kronor på kaffe, 5,7 miljarder kronor på choklad, och närmare 900 miljoner kronor på ris – bara i dagligvaruhandeln.

Det visar siffror från analysföretaget NIQ. Dessa varor – som svenskarna alltså lägger över tolv miljarder kronor på årligen – tillhör de livsmedel där risken för barnarbete är som allra störst. I dag är 160 miljoner barn involverade i barnarbete världen över. De flesta arbetar inom jordbruk. Ändå tror var fjärde svensk att det är ganska eller mycket ovanligt med barnarbete inom produktionen av livsmedel som säljs i svenska mataffärer. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fairtrade Sverige.

– Som konsument litar man nog ofta på att produkter som man köper på stora etablerade kedjor tillverkas utan barnarbete. Tyvärr är det långt ifrån alltid sant, säger Ulrika Urey.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil