Barnarbete bakom många livsmedel

Fotograf: Fairtrade Sverige

Det finns risk för barnarbete bakom produktionen av många livsmedel som säljs i svenska butiker, hävdar Fairtrade Sverige idag.

Var fjärde svensk tror att det är ovanligt med barnarbete i produktionen av livsmedel som säljs i svenska butiker. Men bakom populära varor som kaffe, choklad, och ris finns en stor risk att barn så unga som fem år har bidragit i produktionen, skriver Fairtrade.

– Vi spenderar mångmiljardbelopp på dessa varor. Det behövs en ökad kunskap om riskerna bakom våra livsmedel, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige. Förra året spenderade svenskarna 5,8 miljarder kronor på kaffe, 5,7 miljarder kronor på choklad, och närmare 900 miljoner kronor på ris – bara i dagligvaruhandeln.

Det visar siffror från analysföretaget NIQ. Dessa varor – som svenskarna alltså lägger över tolv miljarder kronor på årligen – tillhör de livsmedel där risken för barnarbete är som allra störst. I dag är 160 miljoner barn involverade i barnarbete världen över. De flesta arbetar inom jordbruk. Ändå tror var fjärde svensk att det är ganska eller mycket ovanligt med barnarbete inom produktionen av livsmedel som säljs i svenska mataffärer. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fairtrade Sverige.

– Som konsument litar man nog ofta på att produkter som man köper på stora etablerade kedjor tillverkas utan barnarbete. Tyvärr är det långt ifrån alltid sant, säger Ulrika Urey.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil