Billigt och bra från Fairtrade

Tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje | Foto Pressbild
Inför årets fattigaste dag lanserar Siri Barje recept på schysst och billig mat tillsammans med Fairtrade.

Jakten på billig mat är kanske allra störst i januari. Men det är fortfarande lika viktigt att göra hållbara val i mataffären. Tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje har därför tagit fram fem recept på hållbara och plånboksvänliga rätter till årets fattigaste månad. 

– Lika viktigt som det är för mig att handla mat som är ekologisk och i säsong, är det att handla etiskt. Jag anser att vi aldrig får glömma bort hur många människor och familjer som ligger bakom all den mat vi äter. Men det kan vara snårigt att hitta rätt bland produkter ibland, och det hjälper Fairtrade till med, säger Siri Barje.

Med skenande matpriser och höga elräkningar är årets januari extra tuff – och det är många som letar billiga matvaror. Samtidigt är det fortfarande viktigt att välja mat som producerats med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. 
Människorna som odlar exempelvis kaffe, bananer och kakao har även de drabbats av ökade utgifter till följd av inflation och klimatförändringar, vilket riskerar förvärra en redan svår situation, påpekar Fairtrade.

– Vi vill visa att det inte handlar om ”allt eller inget”. Bara genom att byta ut en vara till Fairtrade bidrar man till att göra stor skillnad för de människor som odlar vår mat – utan att det påverkar den egna plånboken särskilt mycket, säger Jon Goland, tillförordnad verksamhetschef på Fairtrade Sverige.​

För att göra det lättare att laga god, plånboksvänlig mat med schyssta råvaror har Fairtrade gett tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje i uppdrag att ta fram fem recept för årets fattigaste månad. Varje rätt innehåller minst en Fairtrade-märkt ingrediens.Med recepten vill Siri Barje och Fairtrade inspirera till matlagning som är hållbar – både för den egna ekonomin, för odlarnas och för miljön. Genom att laga mycket vegetariskt och använda grönsaker i säsong går det att hålla matkostnaderna nere och samtidigt handla både miljövänligt och etiskt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Coop kampanjar med humortrio

Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool, humortrion som i tre Youtube-kanaler har en miljonpublik.

Billigast att köpa storpack på nätet

Dyrt snus? Absolut. Men när Norstat undersöker saken på uppdrag av Snusbolaget är resultatet att man kan tjäna rejält på att handla på nätet.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil