Fastighetsägaren straffar butiker

En infekterad strid pågår i gallerian Allum utanför Göteborg. | Foto från Wikipedia
Ett bråk mellan ägarbolaget till ett köpcentrum i Göteborg och dess hyresgäster kan få återverkningar för andra delar av handeln i spåren av corona.

I gallerian Allum utanför Göteborg har flera butiker här valt att begränsa sina öppettider något under coronasommaren, precis som i ett stort antal andra svenska köpcentrum.
I allmänhet har det varit i samförstånd mellan fastighetsägare och butiker och ett gemensamt intresse i att butikerna ska överleva coronakrisen och att därmed såväl gallerior som butiker ska kunna leva vidare.

Men i Allum har det istället lett till en infekterad strid mellan butiker och fastighetsägaren, Steen & Ström.
När gp.se skriver om bråket tar man Interiörhuset i väst, som driver en inredningsbutik i gallerian, som exempel.
Under juli månad hade man öppet klockan 10-19 istället för 10-20. Eftersom man därmed inskränkt sitt öppethållande krävs man nu av Steen & Ström på ett vite på 5 000 kr per dag och har fått en faktura på 155 000 kr för den timme man minskade öppettiden med i högsommarmånaden juli.

– Vi har funnits i Allum sedan det öppnade för 14 år sedan och alltid följt öppettiderna till punkt och pricka. Så kommer en sak som corona, och det helvete som varit det sista halvåret, och så har man en motpart som beter sig så här, kommenterar familjeföretaget Interiörhusets vd Anders Karlsson, till Di.
Totalt ska ett 20-tal butiker som är hyresgäster hos Steen & Ström ha fått fakturor med krav på att man ska erlägga vite på upp till 155 000 kr.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk handel, anser att fastighetsbolagets agerande är ”tondövt”.
– För att uttrycka sig försiktigt. De anpassningar våra medlemmar har gjort har varit en förutsättning för överlevnad. De hade inte kunnat söka permitteringsstöd och minska arbetstiderna om de inte samtidigt minskade ner öppettiderna, säger Hedenström i ett uttalande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil