Biodlare slår larm om falsk honung

Foto MostPhotos
Omkring hälften av den honung vi importerar misstänks vara falsk, enligt ett larm från Biodlingsföretagarna som nu kräver åtgärder från regeringen.

46 procent av den honung som importeras till EU beräknas vara falsk, enligt en undersökning EU:s anti-bedrägeribyrå nu presenterar.
Rapporten bygger på 320 kontroller som byrån gjort.

– Extremfallet är en syntetisk produkt som är helt tillverkad av sirap och essenser som gör att den smakar och ser ut som honung. Det är noll procent honung. Kina är extremt stora inom detta, säger Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, till TT.

– Det kan också vara en utspädd blandning av falsk och äkta honung. Då kan man lura testerna eftersom det finns pollen i provet.

Enligt branschorganisationen Biodlingsföretagarna är problemet så stort att det håller på att ”knäcka hela vår bransch”, enligt Yngve Kihlberg.
– Annan honung tar plats i hyllan. Jag har flera kollegor i Sverige som inte blir av med sin skörd sedan förra år. Ingen köper den, säger Yngve Kihlberg.

Problemet är enligt Kihlberg att det inte finns någon kontroll av honungen.
– Det jäkliga är att vi inte har något kontrollsystem. Det slinker in utan att någon kontrollerar. Det känns för jävligt rent ut sagt, säger han.

Biodlarföretagarna vill se hårdare krav på ursprungsmärkning, striktare kontroller och importstopp från länder som levererar falsk honung.
Man har vänt sig till regeringen men utan att få någon respons.

– Jag tycker faktiskt det är lite dåligt att vi inte ens får svar. Sedan kan jag ha viss förståelse för att landsbygdsministern har fullt upp när Sverige är ordförandeland i EU, säger Yngve Kihlberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil