Fyra av tio firar en alkoholfri jul

Fyra av tio firar en alkoholfri jul
Så här ska det se ut på julbordet enligt alltfler svenskar. De sunt vita julvanorna breder ut sig. Foto: Pressbild Carlsberg
Allt fler svenskar gör julen till en familjefest på riktigt genom att fira en alkoholfri julafton – och när man gör det är julmust given favoritdryck.

Allt fler svenskar gör julen till en familjefest på riktigt genom att fira en alkoholfri julafton – och när man gör det är julmust given favoritdryck.

De gamla svenska vanorna där jul och sprit varit två sidor av samma mynt luckras upp i allt snabbare takt.
I en färsk Sifo-undersökning säger fyra av tio svarande att de kommer att fira en helt alkoholfri jul i år.

Det handlar om Dryckeskollen, den undersökning Sifo gör på Carlsbergs uppdrag. Där säger 40 procent att de helt avstår alkohol denna jul.
Bland de yngre – här gruppen 18-35 år – säger 48 procent av de svarande att de skippar alkohol på julafton.

De flesta som firar en alkoholfri jul men annars dricker alkohol, gör det för att de inser att alkoholfria drycker är godast på julafton och att de inte vill dricka alkohol i barns sällskap.  
Dessutom finns nu fördelen att utbudet av alkoholfria drycker närmast exploderat under de senaste åren.

– Allt fler människor väljer idag alkoholfria alternativ och vi har sett försäljningen av alkoholfri öl öka från fem miljoner till 20 miljoner liter om året på bara drygt fem år. Till julen är det dock julmust som är svenskarnas självklara favorit, säger Henric Byström hos Carlsberg Sverige.

Svenskarna dricker nu mer än 35 miljoner liter julmust varje år och på julafton är det i undersökningen 53 procent av de svarande som föredrar det.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil