Brist på stor fisk ”Begränsa fisket nu”

Foto MostPhotos
”Fisket behöver begränsas inte bara för yrkesfisket utan också för sportfisket”, säger Kerstin Johannesson, professor i marinekologi vid Göteborgs universitet.

Kerstin Johansson är även föreståndare för Tjärnö marina laboratorium.
– Det kommer rapporter från dykare om att de inte längre ser stor fisk runt vrak och andra ställen där de tidigare kunnat komma undan yrkesfiskets redskap. En del av den här fisken har förmodligen tagits upp av sportfiskare eller blivit skadade och inte överlevt fast de släppts tillbaka, säger Kerstin Johannesson till VGR Fokus.

Nu behöver fisket begränsas och regleras, menar hon.
– En gammal, säg 30-årig fisk- eller skaldjurshona har både betydligt större produktion och även bättre kvalitet på rommen än en yngre hona. Genom att lämna de största individerna ökar man både mängden och kvaliteten i bestånden. Dessutom gynnas individer som växer sig stora snabbt. En älgjägare skulle till exempel aldrig skjuta av de största tjurarna eftersom konsekvensen blir att man skapar en älgstam av småväxta älgar. Det är precis samma sak med fisk.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil