E-handel blir elhandel

Foto: E-Tron AB

E-mathandeln har ökat kraftigt under årets coronapandemi och nu satsar Chalmers med partners på att utveckla fordon för eldrift till e-matleveranser.

E-handeln för livsmedel har ökat de senaste åren, framförallt har den ökat kraftigt efter coronapandemins utbrott.

För att nu säkerställa hållbara transportlösningar för e-matleveranserna kommer nu det nystartade projektet ”E-handelsdistribution av livsmedel i städer med elfordon” (E-del) utveckla en lösning.

Lösningen handlar om omställning till eldrift inom e-handelsdistribution. Projektet involverar Chalmers industriteknik, Gordon delivery, E-tron AB, Coop, Castellum och Stockholms stad och är finansierat av Triple F.

För att nå ett fossilfritt Sverige 2045, måste godstransportsystemet ställas om till ett fossil-oberoende system där elektrifiering har identifierats som en viktig åtgärd, konstaterar Chalmers i en pressrelease.

Eftersom e-mathandeln tros nu betydligt kraftigare nivåer än idag – trots årets ökningar – är det viktigt att ställa om transportsystemet till elfordon nu för att som man säger ”göra rätt från början”.

För att hitta lösningar som snabbt kan implementeras kommer projektet att fokusera på att hitta en lösning som beaktar utmaningar och möjligheter med tekniken.

När projektet är slut är ambitionen att ha en färdig lösning som kan testas i verkliga distributionssystem.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Skedvi bröd får exklusiv märkning

Skedvi bröd får nu en exklusiv märkning av EU. Efter fyra års arbete får man märkningen ”skyddad geografisk beteckning”, SGB.

Lanserar ny hållbar rostningsteknik

Sucafina, Beyers Koffie och CEE presenterar en ny hållbar rostningsteknik för kaffe. Den presenteras idag och ses som ett stort utvecklingssteg.

Det blir Ica som öppnar hos Sture

Ica Sturehallen. Det blir den butik som någon gång under hösten 2026 ger Sturekvarteret en ny dagligvarubutik och då öppna i Sturegallerian.

Lidl bjuder barn på VM-handbollen

VM i handboll för damer är igång i Göteborg och sponsorn Lidl bjuder nu över 100 barn på möjligheten att vara landslagsstjärnor för en dag.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil