Här dricker man mest vin i hela världen

Här dricker man mest vin i hela världen
Foto: Mostphotos
Nej, det är inte italienarna och inte spanjorerna – ej heller fransmännen. Mest vin per invånare dricker man i ett helt annat (och ganska litet) land.

Nej, det är inte italienarna och inte spanjorerna – ej heller fransmännen. Mest vin per invånare dricker man i ett helt annat (och ganska litet) land.

100 flaskor vin per person och år. Två glas per dag och invånare i genomsnitt.
Siffror som skulle få varje organiserad svensk nykterist att blekna och snabbt famla efter luktsaltet.

Och det i en tid när vinkonsumtionen ganska stadigt går nedåt i nästan alla länder. I Spanien har snittkonsumtionen gått från drygt 60 liter per person och år till mindre än 20 liter.
I Frankrike är man nere på 40 liter per person och även i exempelvis Portugal, Grekland och Italien har konsumtionen sjunkit rejält.

Men i ett europeiskt land håller man vinflaskan högt och får i snitt i sig nästan 100 flaskor om året per person genom att varje invånare rent statistiskt dricker två glas vin varje dag året runt.
Det handlar om Vatikanstaten, den lilla självständiga enklaven mitt inne i Rom.

Dock är siffrorna inte så förfärande som de kan låta.
Orsaken till den höga konsumtionen är, förstås, bland annat att så många turister vill ta nattvarden – med tillhörande vin och brödbit – men framförallt eftersom det inte betalas någon alkoholskatt i Vatikanstaten och det alltså är förmånligt att handla en eller ett par flaskor när man ändå är där.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kronprinsparet på besök hos Fazer

Livsmedelsinnovationer och hållbarhet stod i centrum när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Fazer i Vanda förra veckan.

Circle K tar nytt steg kring hållbarhet

För att minska antalet engångsartiklar gör Circle K ett nytt test ihop med Panter och Tingstad. Det handlar om ett cirkulärt system för takeaway-mat.

En bonde har polisanmält sina kor

En indisk bonde har polisanmält sina kor efter att de inte producerat mjölk på fyra dagar, trots att de har fått den mat de ska ha.

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil