Här dricker man mest vin i hela världen

Här dricker man mest vin i hela världen
Foto: Mostphotos
Nej, det är inte italienarna och inte spanjorerna – ej heller fransmännen. Mest vin per invånare dricker man i ett helt annat (och ganska litet) land.

Nej, det är inte italienarna och inte spanjorerna – ej heller fransmännen. Mest vin per invånare dricker man i ett helt annat (och ganska litet) land.

100 flaskor vin per person och år. Två glas per dag och invånare i genomsnitt.
Siffror som skulle få varje organiserad svensk nykterist att blekna och snabbt famla efter luktsaltet.

Och det i en tid när vinkonsumtionen ganska stadigt går nedåt i nästan alla länder. I Spanien har snittkonsumtionen gått från drygt 60 liter per person och år till mindre än 20 liter.
I Frankrike är man nere på 40 liter per person och även i exempelvis Portugal, Grekland och Italien har konsumtionen sjunkit rejält.

Men i ett europeiskt land håller man vinflaskan högt och får i snitt i sig nästan 100 flaskor om året per person genom att varje invånare rent statistiskt dricker två glas vin varje dag året runt.
Det handlar om Vatikanstaten, den lilla självständiga enklaven mitt inne i Rom.

Dock är siffrorna inte så förfärande som de kan låta.
Orsaken till den höga konsumtionen är, förstås, bland annat att så många turister vill ta nattvarden – med tillhörande vin och brödbit – men framförallt eftersom det inte betalas någon alkoholskatt i Vatikanstaten och det alltså är förmånligt att handla en eller ett par flaskor när man ändå är där.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil