En möjlig vändning i Stockholmsekonomin

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare | Foto Pressbild
Stockholms Handelskammares senaste utgåva av Stockholmsbarometern visar att läget för Stockholmsekonomin fortfarande är utmanande, men det finns tecken på att konjunkturen kan ha nått sin botten och att ljusare tider är på väg.

Under det fjärde kvartalet 2023 ökade Stockholmsbarometern från 83,8 till 88,8, vilket är den största ökningen sedan återhämtningen efter pandemin under andra kvartalet 2021. Trots denna förbättring anses det övergripande stämningsläget fortfarande vara mycket sämre än normalt.

Förbättringen under det fjärde kvartalet drevs av alla sektorer utom tillverkningsindustrin. Handeln och hushållen uppvisade de starkaste positiva trenderna under perioden.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, förklarar att trots den dystert stämningsläget är hushållen alltmer optimistiska när det gäller sina ekonomiska förhållanden. Detta tros bero på att räntetoppen har nåtts och att Riksbanken förväntas sänka räntan senare under året, samtidigt som inflationen närmar sig mer normala nivåer. Minskade prisökningar på mat och drivmedel har direkt påverkan på hushållen och bidrar till den ökade optimismen.

Stockholmsbarometern används för att analysera det ekonomiska läget hos både företag och hushåll i Stockholms län och tas fram av Stockholms Handelskammare i samarbete med Konjunkturinstitutet. Det är ett viktigt verktyg för att bedöma Stockholmsregionens ekonomiska hälsa och framtidsutsikter.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil