Lägre köttkonsumtion ger lägre sojaimport

Lägre köttkonsumtion ger lägre sojaimport
Uppodlad f.d. skogsmark i Mato Grosso i Brasilien. Foto: Riccardo Pravettoni (https://www.grida.no/resources/3125)

Vägen att minska vår stora sojaimport är att minska mängden gris- och fågelkött väsentligt eftersom det mesta går till djurfoder, visar en SLU-studie.

EU importerar stora mängder soja, främst från Latinamerika, och produktionen bidrar till avskogning, förlust av biologisk mångfald samt ger stora utsläpp av koldioxid, skriver SLU i ett pressmeddelande där man även påpekar att merparten av den importerade sojan används som djurfoder.

Nu har forskare vid SLU undersökt hur produktionen av kött, mjölk och ägg skulle behöva förändras om EU sätter målet att producera så mycket mat som möjligt utan att importera soja.
Svaret blir att antalet grisar och fåglar skulle behöva minska markant, medan antalet idisslare skulle inte behöver påverkas lika mycket.

För att bibehålla intaget av näringsämnen skulle vi även behöva äta mer från växtriket, påpekar forskarna.
– Sojan i sig är inte en ohållbar gröda. Tvärtom är soja en gröda som kan avkasta stora mängder protein och fett och den har en aminosyra-sammansättning som är väl lämpad för såväl människor som djur, påpekar doktoranden Johan Karlsson som är huvudförfattare till studien.
– Det är den stora omfattningen på odlingen och hur odlingen sker som är det stora problemet, sammanfattar han och pekar på en uppseendeväckande detalj i studien;

– En intressant och lite skrämmande iakttagelse vi gjorde när vi arbetade med den här studien är att det går åt mer soja för att producera ett genomsnittligt kilo gris- eller fågelkött i EU (runt 0,7–0,8 kg soja) än vad som finns i exempelvis ett kilo sojafärs (runt 0,4 kg soja), säger Johan Karlsson.

I Sverige används i genomsnitt mindre soja i djurens foderstater jämfört med EU i stort, men skillnaden är liten enligt forskarnas data.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Sia-glass redovisar 2020 som rekordår

Sia-glass redovisar 2020 som rekordår

Glassmarknaden har varit god under 2020 och för Sia-glass redovisar man att årets storsäljare är en svensk klassiker. Det handlar om glassbåten…

Bara kaffe latte hos Löfbergs nu?

Bara kaffe latte hos Löfbergs nu?

Anders Fredriksson lämnar Norrmejerier för att börja ett nytt jobb som koncernchef och vd för Löfbergs. Fredriksson tar över på nya jobbet 9 augusti. Efter

Dålig märkning om bekämpningsmedel

Dålig märkning om bekämpningsmedel

Varannan vara som behandlats med bekämpningsmedel saknar rätt märkning i Sverige, konstaterar Kemikalieinspektionen efter en stor granskning.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.