Fler pepparkakor utan palmolja

Fler pepparkakor utan palmolja
Jodå, en hel del snälla pepparkakor finns det, även enligt Äkta vara och Foodfighters. Foto: Pressbild
Allt färre pepparkakor innehåller palmolja men nästan inga är bakade på smör. Resultatet när Äkta vara och Foodfighters granskar sektorn.

Allt färre pepparkakor innehåller palmolja men nästan inga är bakade på smör. Resultatet när Äkta vara och Foodfighters granskar sektorn.

Äkta vara har sedan 2016 granskat innehållet i pepparkakor och skriver i en pressrelease att då innehöll nästan 90 procent av de svenska butikernas pepparkakor palmolja.
Man hittade då över huvud taget inga pepparkakor bakade på smör.

Inför julen 2018 följde man upp undersökningen och såg då att andelen med palmolja minskat.
Dock innehöll majoriteten – 60 procent – av de undersökta kakorna palmolja.

Nu har man, den här gången tillsammans med företaget Foodfighters, undersökt läget och koan nu konstatera att vi är nere i 45 procent av pepparkakorna som innehåller palmolja.

– Det är jättebra att alltfler tillverkare skippar palmoljan, men vi tycker samtidigt att det är tråkigt att så få tillverkare väljer smör istället. Vi är övertygade om att det finns många som vill köpa klassiska pepparkakor bakade på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare hos Äkta vara.

Organisationen påpekar även att vissa företag använder så kallad RSPO-certifierad palmolja, som sägs vara hållbart producerad men enligt Äkta vara har certifieringen fått en hel del kritik från miljöorganisationer för att vara tandlös och dåligt efterlevd.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Pengar att spara på mindre svinn

I ekonomiskt svårare tider är minskat matsvinn inte bara positiv för miljön utan även för den egna plånboken, påpekar Danone och Too good to go.

Lämnar råd inför stora matsvinnsdagen

Tyska Hellofresh ansluter sig till dem som uppmärksammar internationella matsvinnsdagen denna torsdag och lämnar sina råd för minskat matsvinn.

Stor majoritet vill ha skolmjölken kvar

Franskägda Skånemejerier har gjort en undersökning bland skånska föräldrar, vilken visar att en stor majoritet av dem vill ha skolmjölken kvar.

Genererar pengar även till Skåne

Köpenhamns flygplats genererar 14,4 miljarder kr i samhällsekonomisk vinst för Region Skåne och skapar jobb och ekonomisk tillväxt, enligt ny rapport.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil