Annons

Sveriges bästa magazine sedan 2002.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post

”LCHF är den värsta myten”

Enligt professor Stig Bengmark skall man välja bort LCHF och välja hälsa. | Foto av Ilja Enger-Tsizikov
Professor Stig Bengmark har efter många års forskning åsikter om kost – och inte minst om dieter. Värsta myten av alla? LCHF, enligt Bengmark.

Professor Stig Bengmark är aktuell med boken ”Välj hälsa” och högaktuell i en tid där det talas alltmer om antiinflammatorisk kost, goda bakterier och vad som är bra för vår tarmflora.
Bengmark har, efter 30 år som kirurg, valt att forska på tarmflora och det är den forskningen han sammanfattar i ”Välj hälsa”.
­
– Jag känner äntligen att antiinflammatorisk kost har slagit rot. Food Pharmacy har brett jättemycket mark, säger Bengmark intervjuad i SvD perfect guide.
– Inflammation börjar i tarmen men sprider sig sedan i hela kroppen, förklarar han.

Hälsa och kost är viktigt och man behöver vara noggrann, konstaterar professorn som ändå har några, enkla råd till den som vill lägga om livsstil.
– Motion är A och O, det har en mirakulös effekt på hälsan och stress, som är orsaken till högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller kost är det svårt att sätta något före det andra, men att utesluta mejeriprodukter och gluten är väldigt viktigt. Sedan ska vi i Norden fylla på med D-vitamin under vintertid. Många har även jodbrist, påpekar han.

Samtidigt kommer han med en varning för, bland annat, en populär diet;
– Det finns överväldigande bevis på att fett som består av långa kedjor skapar inflammation. Den värsta myten är LCHF, då ersätter man socker med fett. I min värld ska man ersätta det med frukt och grönt. Jag väljer att tillämpa RCRF istället – rätt kolhydrater och rätt fett, som avokado- och kokosfetter.

Dela artikeln på:

Dela på linkedin
LinkedIn

Senaste nytt.

Presenteras av

Annons

Video

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

powered by Typeform

Annons

Annons

Annons

Anmäl dig till branschens bästa

powered by Typeform

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.