”LCHF är den värsta myten”

Enligt professor Stig Bengmark skall man välja bort LCHF och välja hälsa. | Foto av Ilja Enger-Tsizikov
Professor Stig Bengmark har efter många års forskning åsikter om kost – och inte minst om dieter. Värsta myten av alla? LCHF, enligt Bengmark.

Professor Stig Bengmark är aktuell med boken ”Välj hälsa” och högaktuell i en tid där det talas alltmer om antiinflammatorisk kost, goda bakterier och vad som är bra för vår tarmflora.
Bengmark har, efter 30 år som kirurg, valt att forska på tarmflora och det är den forskningen han sammanfattar i ”Välj hälsa”.
­
– Jag känner äntligen att antiinflammatorisk kost har slagit rot. Food Pharmacy har brett jättemycket mark, säger Bengmark intervjuad i SvD perfect guide.
– Inflammation börjar i tarmen men sprider sig sedan i hela kroppen, förklarar han.

Hälsa och kost är viktigt och man behöver vara noggrann, konstaterar professorn som ändå har några, enkla råd till den som vill lägga om livsstil.
– Motion är A och O, det har en mirakulös effekt på hälsan och stress, som är orsaken till högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller kost är det svårt att sätta något före det andra, men att utesluta mejeriprodukter och gluten är väldigt viktigt. Sedan ska vi i Norden fylla på med D-vitamin under vintertid. Många har även jodbrist, påpekar han.

Samtidigt kommer han med en varning för, bland annat, en populär diet;
– Det finns överväldigande bevis på att fett som består av långa kedjor skapar inflammation. Den värsta myten är LCHF, då ersätter man socker med fett. I min värld ska man ersätta det med frukt och grönt. Jag väljer att tillämpa RCRF istället – rätt kolhydrater och rätt fett, som avokado- och kokosfetter.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil