Tvåårigt projekt för klimatsmartare kött

Tvåårigt projekt för klimatsmartare kött
Foto: Mostphotos

Under två år har ett projekt för klimatsmartare kött genomförts på Gotland. 13 gårdar har varit inblandade och nu ”smyger” man igång förändringarna.

Under två år har ett projekt varit igång med ursprungsnamnet Fossilfritt kött men sedan ändrat till Klimatsmartare kött.
Projektet har genomförts av djuruppfödare på Gotland tillsammans med Gotlands slagteri, Svenskt butikskött och LRF Gotland.

– Syftet har varit att titta på möjligheterna att producera kött utan fossilfria råvaror här på Gotland, berättar Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands Slagteri och projektledare för projektet Fossilfritt Kött, för ja.se.

I projektet har man skapat en checklista med åtgärder som lantbrukare ska uppfylla för att köttet ska få den tilltänkta märkningen ”Klimatsmartare kött”.
Åtgärderna rör sig om sådant som att ställa om till fossilfria bränslen, förnybar el, minska plastanvändningen, att ­gården ställer krav på inköpt foder och att inköpt växtnäring ska vara sunt producerat.

13 gårdar har varit engagerade i projektet. Det handlar om såväl nötgårdar som gårdar med lamm och grisar.
– Det här är ett avstamp och vi är inte färdiga på långa vägar. Men vi kan inte snabbt ändra ett system som är uppbyggt på olja från cirka 100 år tillbaka, utan vi måste förändra i lagom takt, konstaterar projektledaren Fredrik Sundblad till ja.se.

Läs mer om Klimatsmartare kött i Butikstrender 1/2021

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Osäker kunskap om val av hälsosam mat

Osäker kunskap om val av hälsosam mat

En undersökning Brödinstitutet låtit göra visar att många är osäkra och har dålig kunskap om vilken mat som egentligen är hälsosam och klimatsmart.

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

Tre kampanjer under 2020 och ett gott resultat. Circle K kan nu tillsammans med sina kunder lämna över drygt 4,5 miljoner insamlade kronor till Bris.

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Återvinningsappen Bower har blivit en succé och uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Nu tecknar Coop ett nationellt avtal med Bower.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.