Tvåårigt projekt för klimatsmartare kött

Tvåårigt projekt för klimatsmartare kött
Foto: Mostphotos
Under två år har ett projekt för klimatsmartare kött genomförts på Gotland. 13 gårdar har varit inblandade och nu ”smyger” man igång förändringarna.

Under två år har ett projekt för klimatsmartare kött genomförts på Gotland. 13 gårdar har varit inblandade och nu ”smyger” man igång förändringarna.

Under två år har ett projekt varit igång med ursprungsnamnet Fossilfritt kött men sedan ändrat till Klimatsmartare kött.
Projektet har genomförts av djuruppfödare på Gotland tillsammans med Gotlands slagteri, Svenskt butikskött och LRF Gotland.

– Syftet har varit att titta på möjligheterna att producera kött utan fossilfria råvaror här på Gotland, berättar Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands Slagteri och projektledare för projektet Fossilfritt Kött, för ja.se.

I projektet har man skapat en checklista med åtgärder som lantbrukare ska uppfylla för att köttet ska få den tilltänkta märkningen ”Klimatsmartare kött”.
Åtgärderna rör sig om sådant som att ställa om till fossilfria bränslen, förnybar el, minska plastanvändningen, att ­gården ställer krav på inköpt foder och att inköpt växtnäring ska vara sunt producerat.

13 gårdar har varit engagerade i projektet. Det handlar om såväl nötgårdar som gårdar med lamm och grisar.
– Det här är ett avstamp och vi är inte färdiga på långa vägar. Men vi kan inte snabbt ändra ett system som är uppbyggt på olja från cirka 100 år tillbaka, utan vi måste förändra i lagom takt, konstaterar projektledaren Fredrik Sundblad till ja.se.

Läs mer om Klimatsmartare kött i Butikstrender 1/2021

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil