Kommuner måste ta ansvar för cityhandel

Kommuner måste ta ansvar för cityhandel
Johan Anselmsson. Foto: Ola Torkelsson
Kommuner och regioner måste ta ett större ansvar för de svenska stadskärnorna och inte minst handeln i dessa, anser professor Johan Anselmsson i Lund.

Kommuner och regioner måste ta ett större ansvar för de svenska stadskärnorna och inte minst handeln i dessa, anser professor Johan Anselmsson i Lund.

Johan Anselmsson är professor i marknadsföring vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Han föreslår nu en rad åtgärder för att rädda svensk handel som han menar framförallt när det gäller stadskärnorna fått svåra slag igen via coronapandemin och e-handeln.

Johan Anselmsson har en huvudpoäng och det är att kommuner och regioner måste ta ett större ansvar.
I en ny rapport lyfter Johan Anselmsson tidigare forskning om handel och inslag i svensk media samt analyserar resultatet av två undersökningar som gjorts inom ramen för ett aktuellt forskningsprojekt om svensk handel, digitalisering och marknadsföring.

– Jag anser att studien visar att stadskärnan och handeln i stadskärnan kan, eller rättare sagt, borde bli en kommunal och regional valfråga 2022. Invånarna i de svenska kommunerna har blivit ännu mer missnöjda med stadskärnorna och är inte alls nöjda med hur politiker och tjänstemän hanterat handeln i kommunen och stadskärnan, säger Johan Anselmsson till conveniencestores.se.

– Förr var stadskärnan den helt dominerande platsen för handel, men många kommuner har valt att etablera alltmer handel utanför stadskärnan, vilket är en trend som verkar fortsätta. Frågan är var invånarna vill att deras kommun ska satsa på handel, säger Johan Anselmsson.

– Slutsatsen måste vara att handeln går mot en utveckling som inte motsvarar invånarnas önskemål. Det verkar bli en allt sämre matchning mellan utbud och efterfrågan. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil