Lång epok över i Degerfors

Nu har Coop Värmland lagt ned sin Coop Extra i Degerfors. Därmed är en 53-årig epok över efter långvariga lönsamhetsproblem och senast en kommunal kovändning om centrum.

Degerfors har varit ett av landets starkaste socialdemokratiska fästen historiskt och även i övrigt har folkrörelser, kooperation och fackliga organisationer alltid dominerat samhällslivet.
Men det var när Socialdemokraterna kom tillbaka i den kommunala ledningen efter senaste valet som Coop försvann från centrala Degerfors.

Fredag, 31 januari, var sista dagen Coop Extra höll öppet vid Medborgarplatsen i Degerfors.
Butiken har då lidit av lönsamhetsproblem sedan 2013 och redan för fem år sedan aviserade Coop Värmland att man skulle lägga ned butiken om det inte blev en uppryckning i centrumhandeln.

Coop Värmland och fastighetsägaren var villiga att investera 9-10 miljoner kr i butiken och – för fastighetsägarens del – även att bygga smålägenheter i den anslutande höga byggnad som tidigare varit hotell.
Förutsättningen var en bättre infart och parkeringsmöjligheter i anslutning till butiken.

Kommunen, då styrd av Vänsterpartiet, nappade på förslaget och kommunfullmäktige antog en ny detaljplan som gick i enlighet med Coops och fastighetsägarens viljor.

Efter valet 2018 fick Degerfors en ny majoritet av Socialdemokraterna och flera borgerliga partier och man backade från planerna på att göra om centrum enligt plan.
Då tog Coop Värmland beslutet att stänga butiken 31 januari 2020.

Så har nu skett. Sju anställda berörs av nedläggningen och för fem av dem är framtiden oviss.
En 53-årig epok är däremot över rent konkret – en ännu längre om man ser till den roll kooperationen tidigare haft i Värmlands-kommunen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil