”Ser ut som ett bra år för detaljhandeln”

”Tvära kast mellan hopp och förtvivlan”
Ola Nevander. Foto: HUI Research
HUI justerar upp BNP-prognosen för 2021 och tror dessutom på ett bra år för detaljhandeln i en ny rapport som lanseras idag.

HUI justerar upp BNP-prognosen för 2021 och tror dessutom på ett bra år för detaljhandeln i en ny rapport som lanseras idag.

Ungefär hälften av de vuxna svenskarna är nu vaccinerade med minst en dos och smittspridningen minskar.
Det får många att återvända till kontor, butiker och restauranger, vilket lyfter såväl ekonomin som konsumtionen.

HUI justerar därför upp BNP-prognosen till 3,1 procent i fasta priser för 2021.
– Vaccineringen och de restriktionslättnader den möjliggör är avgörande för återhämtningen. Optimismen är just nu stark inom allt från handeln och tillverkningsindustrin till börsen och bostadsmarknaden, möjligen lite väl stark, säger HUI Researchs analytiker Ola Nevander.
– För hårt pressade sektorer som beklädnad, restauranger, transporter och resor är det långt kvar till nivåerna före pandemin, men ljuset i tunneln är förstås mycket glädjande, tillägger han.

Sällanköpsvaruhandeln har haft en starkare tillväxt än väntat under årets inledning. Prognosen för 2021 höjs därför till 3,5 procent i löpande priser.
Dagligvaruhandeln påverkas däremot negativt av restaurangkonsumtionens uppsving, utebliven gränshandel och sjunkande befolkningstillväxt.

Prognosen för 2021 sänks därför till 2,0 procent i löpande priser.
– Framöver kommer pendeln att svänga tillbaka från varor till tjänster och från saker man konsumerar i hemmet till sådant man konsumerar i sociala sammanhang. Men det tar tid och kategorier som byggvaror, sport och möbler går än så länge urstarkt. Överlag ser 2021 ut att bli ett bra år för detaljhandeln, avslutar Ola Nevander.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil