Många företag oroliga för betalningsförmåga

Många företag oroliga för betalningsförmåga
Foto: Mostphotos

Två av tre svenska företag säger i en ny undersökning att de känner oro över kundernas betalningsförmåga och över att vinstmarginalerna minskat.

Idag publicerar Intrum den årliga undersökningen European payment report, som ser till de svenska och europeiska företagens ekonomiska situation.
Studien visar en tydlig negativ påverkan av coronapandemin, där två av tre svenska företag känner oro över sina kunders betalningsförmåga och att vinstmarginalerna minskat.

Coronapandemin har haft tydlig påverkan på många svenska företag, och många företagsledare säger sig känna ödmjukhet över att ha överlevt krisen förra året.
Nästan hälften av de tillfrågade inom näringslivet uppger samtidigt att vinstmarginalen minskat. Fyra av tio tror det kommer ta minst två år innan Covid-19 inte längre har en negativ ekonomisk effekt på dem.

Detta resulterar också i en negativ tro på ekonomin framåt. Idag tror 63 procent att en lågkonjunktur är nära förestående, jämfört med 51 procent för ett år sedan.
Siffrorna är väldigt överensstämmande över hela Europa, där 62 procent ser en recession framför sig. Osäkerheten över att inte få betalt i tid är fortsatt stor hos både stora och medelstora bolag. Två av tre känner oro över sina kunders betalningsförmåga och över hälften har behövt acceptera längre betalningstider än de känner sig bekväma med.

En positiv trend är dock att det är färre svenska företag som idag kan tänka sig att kompromissa med sina betaltider för att vårda sina kundrelationer (49 procent 2021, jämfört med 82 procent 2020) och 56 procent säger att Covid-19 har motiverat dem till att bli bättre på att hantera risken av sena betalningar i sin verksamhet, konstaterar man i ett pressmeddelande.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.