Brygg och drick filtrerat

Kaffe är bra. Bryggkaffe är bäst.
Kaffefiltret stoppar onyttigheter.
Allt detta enligt ny svensk forskning.

Kaffets ambassadörer brukar tala om kaffet som vår största sportdryck, om hur det hjälper kroppen förbränna fett och om hur det i största allmänhet gör vårt liv lite bättre.
Nu kan de få prata om hur det minskar risken för diabetes också.

Forskare har  tidigare studerat det faktum att de som dricker mycket kaffe tycks ha en mindre risk för att få diabetes typ 2.
Nu har svenska forskare tagit detta faktum ett steg till.

Vid Chalmers i Göteborg och vid Umeå universitet har forskare jämfört nyttan av kokkaffe respektive bryggkaffe och konstaterat intressanta tendenser.
De som brukar dricka 2-3 koppar bryggkaffe per dag har 60 procents lägre risk för att få diabetes typ 2 om man jämför med dem som drack mindre än en kopp bryggkaffe per dag.

Kokkaffe?
Nej, det påverkar inte risken alls. En förklaring till den skillnaden lanserar Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap, i ett pressmeddelande om att kokkaffe innehåller diterpener, ett slags molekyler som påverkar blodfetter och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessa molekyler finns inte i bryggkaffe när man dricker det och det beror på något så enkelt som att de fastnar i kaffefiltret och istället får man hälsovinster från andra molekyler i kaffet, förklarar professorn.

Nyttan av att sila snacket är fortfarande outrett.
Men betydelsen av att filtrera kaffet har däremot klarnat.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil