Mer hälsosam mat minskar depression

Mer hälsosam mat minskar depression
Julia Sabet har forskat kring depression och kost vid Örebro universitet. Foto: Pressbild Örebro universitet
Kan man motverka depression genom mer hälsosam mat? En pilotstudie vid Örebro universitet visar att det kan vara så. Nu går man vidare i forskningen.

Kan man motverka depression genom mer hälsosam mat? En pilotstudie vid Örebro universitet visar att det kan vara så. Nu går man vidare i forskningen.

Utgångspunkten för pilotstudien vid Örebro universitet var frågan om det går att motverka depression genom att äta mer hälsosamt. Så kan det vara, visar studien.
– Vi kunde se tecken på förbättring. Nästa steg är en längre studie med fler deltagare, säger Julia Sabet, forskare i medicin.

Målet med pilotstudien var att testa upplägget och måltiderna.
De 16 deltagarna fick all mat under åtta dagar för att forskarna skulle ha full kontroll över deras kost.

I nästa steg ska nästan 100 deltagare ingå i en studie som sträcker sig över åtta veckor med samma upplägg.
– Tidigare forskning har inte kunnat visa till hundra procent att det är just kosten som är skillnaden, säger Julia Sabet.

Deltagarna var indelade i två grupper. Båda grupperna fick luncher och middagar tillagade av kockar och färdiga att värma.
– Deltagarna tyckte om maten. Det var viktigt för oss att veta. Tycker de om maten är mer sannolikt att de följer dieten under hela perioden.

De fick dessutom alla ingredienser för frukost och mellanmål. De visste inte om de fått dieten som skulle motverka depression eller om de var med i kontrollgruppen. Tio av de 16 deltagarna led av depression.

Den hälsosamma dieten bygger på de nordiska näringsrekommendationerna medan kontrollgruppen fick en kost som utgick från kostundersökningen Riksmaten.
– Riksmaten undersöker vad den genomsnittlige svensken faktiskt äter, säger Julia Sabet.

Bägge grupperna fick lika mycket kalorier, fett, kolhydrater och protein. Skillnaden var att ena gruppen åt mer grönsaker, frukt och fibrer och mindre socker och rött kött. Det finns tidigare studier som visar att människor som lider av depression äter mindre hälsosam mat. Det finns även forskning som pekar på att det kan gå att motverka depression med en hälsosam kost.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil